Najpopularniejsze recenzje i artykuły w dziale FILMY i SERIALE

Parafrance Films
09 Lut 2015

Najlepsze filmy erotyczne, przy których pan Grey może uczyć się seksu (NSFW / 18+)

Jestem ciekawa – w kolorze żółtym  (Vilgot Sjöman) Dzieło Sjömana przez to, iż twórca pokazał w nim męskie genitalia oraz scenę całowania przez kobietę penisa, było jednym z pierwszych, jeśli nie pierwszym filmem, który przekroczył granice pornografii w kinie. Dodam od razu, że nie o zwykły skandal reżyserowi tu chodziło, lecz o wyraziste zobrazowanie historii. „Jestem ciekawa…” to rzecz o dojrzewaniu (duchowym i emocjonalnym) dziewczyny. Lena, młodociana aktywistka, nie godzi się ze złem panującym na świecie i szuka własnego miejsca. Szuka przez seks ale nie tylko. Mądry to film. I przygnębiający. Emmanuelle (Just Jeackin) Klasyk bez którego żaden ranking erotyczny nie może powstać. Powód? To naprawdę naładowany seksapilem, niezwykle zmysłowy

Robert Ziębiński 2
lock-stock-and-two-smoking-barrels-ost-648461
24 Lut 2015

100 najlepszych filmów kryminalnych i sensacyjnych (I)

Rozpoczynamy nasz nowy cykl – 100 najlepszych filmów kryminalnych i sensacyjnych w historii. Przez najbliższe tygodnie co poniedziałek będziemy publikować listę dziesięciu naszym zdaniem najważniejszych filmów w tych gatunkach. Dziś ostatnia dziesiątka.   

Robert Ziębiński 2
UIP
09 Wrz 2015

Śmierć na szczycie – najciekawsze filmy o górach

W górach może się zdarzyć wszystko. Są równie piękne, co dzikie i groźne. A Ty jesteś w nich sam lub z małą grupką – skazany na łaskę natury. Śmierć może czyhać za każdym zakrętem. Może wpadniemy w objęcia wygłodniałego misia lub bezwzględnego bandziora? W ostateczności pozostaje też stara, dobra lawina. Nic dziwnego, że filmy katastrowiczne o górach potrafią ruszyć widza. Przedstawiamy najlepsze w oczekiwaniu na nadchodzący „Everest”.

Hubert Sosnowski 2
Fox 20%
19 Sie 2015

Lucyfer – Żenująca adaptacja komiksu [recenzja] [serial] [fantasy]

Czarujący i zabawny jak Richard Castle? Uroczy i przekonujący jak mentalista Patrick Jane? Seksowny i kąśliwy jak… Ech, wystarczy. Twórcy pilota „Lucyfera” powinni smażyć się w Piekle, bowiem Gwiazda Zaranna w ich wykonaniu to jakiś sypiący sucharami gnojek i bawidamek w jednym, który zamiast realizować na Ziemi epicko-szatański plan, będzie najprawdopodobniej pomagał w policyjnych śledztwach.

Tomasz Miecznikowski 12
rekinado
06 Sie 2014

7 filmów z tornadem w tle

Z okazji zbliżającej się premiery katastroficznego „Epicentrum” przypominamy siedem innych filmów z tornadem w tle. Może nie wszystkie są naukowo akuratne i nie wszystkie zbierały po premierze pochlebne opinie od poważnych krytyków filmowych, ale jeśli lubicie jak Wam po ekranie przelatują trąby powietrzne – i tak żadnego z nich nie możecie przegapić. Tylko umówmy się od razu: nie bierzemy pod uwagę filmów, w których tornada pojawiają się jedynie na krótką chwilę – jak np. w różnych wersjach „Czarnoksiężnika z krainy Oz” (choć przyznajemy, że to wykreowane przez Sama Raimiego okropnie nam się podobało).   Twister. Reż. Jan de Bont. Wyk. Bill Paxton, Helen Hunt, Philip Seymour Hoffman, Cary Elwes, Jeremy

Bartek Paszylk 0
Dzika Banda
05 Lut 2015

Najciekawsze seriale historyczne [Ranking]

Niedawno serca widzów podbił „Marco Polo” od Netflix, a za kilka tygodni kontratakują „Wikingowie” z trzecim sezonem wyprodukowanym przez History Channel. To dobra okazja, żeby przypomnieć najciekawsze seriale historyczne ostatnich lat.

Hubert Sosnowski 2
Imperial CinePix 75%
20 Gru 2015

Zjawa – Leonardo DiCaprio kontra natura [recenzja] [film]

Wedle wszelkich znaków na ziemi i niebie wcielający się w „Zjawie” w postać trapera Hugh Glassa, Leonardo DiCaprio ma zdobyć wreszcie upragnionego Oscara. Czy do tego dojdzie? Nie wiadomo. Ale jedno jest pewne – Glass to najbardziej „fizyczna” rola Leo.

Robert Ziębiński 7
Monolith 65%
07 Paź 2015

Kto tam? – nie otwieraj drzwi nieznajomym dziewczynom [recenzja] [film] [thriller]

Zanim do Polski trafi skandalizujące „Green Inferno” swoją premierę ma „Kto tam?” najnowszy film Eli Rotha. Skromny thriller o mężczyźnie osaczonym przez dwie dziwne dziewczyny, które zamieniają jego życie w piekło.

Robert Ziębiński 1
Gangster
12 Gru 2013

6 filmów gangsterskich, które warto obejrzeć

Trzydzieści lat temu powstał „Człowiek z blizną”, niebawem do kin trafią gangsterskie „Porachunki” Luca Bessona. Z tej okazji przygotowaliśmy bardzo subiektywny ranking nowych filmów gangsterskich, które naszym zdaniem trzeba znać. Jeśli oczywiście zna się już klasykę… New World, reż. Jung hoon-Park. Korea 2013 Reżyserem tego filmu jest człowiek, który napisał scenariusz do „I Saw the Devil” bodaj najlepszego (no jednego z dwóch) thrillerów tej dekady. I znów mu się udało. Napisał i tym razem wyreżyserował gatunkową perłę. Film, którego zazdrościć powinni (i będą) mu wszyscy wielcy tego świata z Martinem Scorsese na czele. Fabuła jest tu pozornie prosta. Policjant Ja-sung od ośmiu lat infiltruje mafijną organizację Goldmoon. Kiedy ginie jej

Robert Ziębiński 0
MGM 85%
02 Gru 2015

Creed: narodziny legendy – Rocky wraca do korzeni [recenzja] [film]

W świecie rozrywki rządzonym przez sequele, rebooty i remake’i „Creed” jest ewenementem. Jednym z nielicznych filmów, które składając hołd dawnemu herosowi, tworzą zupełnie nową filmową jakość.

Robert Ziębiński 1
Universal Pictures
25 Mar 2015

100 NAJLEPSZYCH FILMÓW KRYMINALNYCH I SENSACYJNYCH (V) [RANKING]

Kolejna odsłona naszego cyklu 100 najlepszych filmów kryminalnych i sensacyjnych. Następna za tydzień.

Robert Ziębiński 0
Monolith Video 35%
15 Lis 2015

Człowiek mafii – Robert De Niro rozmienia się na drobne [recenzja] [film]

Jeffrey Dean Morgan, Robert De Niro, Gina Carano zagrali w filmie, który udaje film, który udaje film noir, który udaje, że udaje. Jakkolwiek wydaje wam się to zdanie idiotyczne – idealnie oddaje sens „Człowiek mafii”

Robert Ziębiński 2
Playbuzz
10 Lis 2015

Mała postapokalipsa, czyli kameralne filmy o zagładzie [ranking]

Czy na nakręcenie dobrego, postapokaliptycznego filmu potrzeba stumilionowego budżetu? Jeśli wybieramy się do kina na pełne efektów specjalnych i tłumu statystów widowisko, to raczej nie można inaczej. Ale gatunek postapo obfituje również w klimatyczne, kameralne produkcje, gdzie ważniejsi od wybuchowej akcji, stad mutantów i hord zombiaków, są skazani na siebie, nieliczni ludzcy bohaterowie.

Tomasz Miecznikowski 1
Monolith Video 25%
26 Wrz 2015

Wrota zaświatów – Nicolas Cage kontra duchy [recenzja] [film] [horror]

  Fabuła jest tu prosta jak budowa cepa. Oto podczas halloweenowej parady zaginął syn profesora Lawforda. Żona zrzuca całą odpowiedzialność na męża, a ich związek się rozpada. Rok później Lawford zaczyna widzieć synka i słyszeć jego głos. Gdy próbuje powiedzieć o tym byłej żonie, ta ucieka przerażona… Kiedy jednak nocą kobieta zobaczy samoistnie poruszająca się hulajnogę nasza bohaterka zacznie podejrzewać, iż być może w fantastycznych opowieściach byłego o duchu ich synka może tkwić ziarno prawdy. Tylko czy ducha da się sprowadzić do świata żywych? A jeśli tak to, za jaką cenę? Oryginalny tytuł „Wrót zaświatów” brzmi „Pay the Ghost” i odnosi się on do ostatniego zdania, jakie wypowiedział do taty

Robert Ziębiński 0
BBC 45%
05 Sty 2016

Sherlock i Upiorna panna młoda – Holmes niepotrzebny [recenzja]

Specjalny odcinek jednego z ulubionych seriali kryminalnych niestety zawodzi. Powód? Najbardziej banalny na świecie – scenariusz.

Robert Ziębiński 3
The-Last-Boy-Scout-
07 Cze 2015

100 Najlepszych filmów kryminalnych i sensacyjnych (VI): 50-41

  50 .Złodziej (Thief) Reż. Michael Mann   Podczas pracy nad swoim więziennym dramatem „Jericho Mile” Mann dostał od więziennych statystów książkę „The Home Inviders” Johna Seybolda. Te autentyczne wspomnienia złodzieja zaintrygowały młodego reżysera na tyle, że zaczął na ich podstawie pisać scenariusz. Opowieść o ostatnim niezależnym złodzieju, który popada w konflikt z przestępczym syndykatem. W tytułowego bohatera wcielił się James Caan, który do dziś uważa „Złodzieja” za swój najlepszy film. I słusznie, bowiem Mann do perfekcji dopracował swoją opowieść, tworząc przy tym film wizytówkę – w zasadzie każdy jego późniejszy sensacyjny obraz będzie w mniejszym lub większym stopniu wariacją na temat tego. Otwierająca sekwencja w „Złodzieju” to perła. Rozmowa

Robert Ziębiński 0
Forum Film Poland
15 Sty 2015

2000 – 2015: najgorsze filmy świata [ranking]

Z okazji nastania cudownego roku 2015 zdecydowaliśmy się wybrać piętnaście filmów, które naszym zdaniem w pełni zasłużyły na miano gniotów ostatniego piętnastolecia. Wybór trudny, ale nie niemożliwy.  Zatem zapraszamy Was do sprawdzenia co łączy Andrzeja Wajdę  i Jana Frycza z Brucem Willisem, Melem Gibsonem  oraz dziewczętami w mokrych podkoszulkach…

Robert Ziębiński 0
Forum Film Polska 95%
28 Gru 2015

Nienawistna ósemka – Quentin Tarantino, Agata Christie i morze krwi [recenzja] [film]

Ósmy film Quentina Tarantino to zarazem ósmy dowód na to, że nie trzeba kończyć żadnych szkół, aby zostać wybitnym reżyserem. Trzeba mieć tylko kino i filmową narrację we krwi.

Robert Ziębiński 2
Arrow Films
29 Sty 2015

„Most nad Sundem”, czyli spotkałam dzieło doskonałe [serial] [kryminał]

Jako filmoznawca dysponuję oczywiście całym zestawem narzędzi, które pomagają ocenić i rozbierać na części dzieła filmowe i telewizyjne. Jednak rozróżnienia, czy mam do czynienia z dziełem doskonałym, czy tylko dobrym dokonuję w bardzo prosty, wręcz prostacki sposób.

Gaja Grzegorzewska 1
Successbl / Dzika Banda
22 Gru 2015

Najlepsze seriale 2015 [podsumowanie roku]

Oto dziesięć naszym zdaniem najlepszych seriali, jakie pojawiły w 2015 roku.

REDAKCJA 0
AMC 65%
26 Sie 2015

Fear the Walking Dead – Początki zombie apokalipsy [recenzja] [serial]

Po wielkim, komercyjnym sukcesie serialu „The Walking Dead” wiadomym było, że machina marketingowa ruszy pełną parą. Do dzisiaj powstało już kilka książek i gier, których fabuła toczy się w świecie stworzonym przez Roberta Kirkmana. W końcu przyszedł też czas na serialowy spin-off. W „Fear the Walking Dead” cofamy się do początków zombie apokalipsy.

Tomasz Miecznikowski 0
Roadside Attractions
11 Gru 2015

Najlepsze niedocenione filmy 2015 roku

Przez kina i DVD przelatują tysiące filmów i łatwo przeoczyć prawdziwe perły. Wybraliśmy jedenaście filmów, które jeśli nie widzieliście – powinniście szybko zobaczyć. Od pięknej opowieści o śmierci i dojrzewaniu, czyli „Earl i ja, i umierająca dziewczyna”, bo kompletnie zignorowany u nas genialny dokument „Marlon Brando o sobie”. Szukajcie i oglądajcie.

REDAKCJA 0
The CW 95%
01 Cze 2015

Spectacular Spider-man [recenzja] [serial] [ animacja]

Umówmy się. Dzień dziecka powinni świętować wszyscy, niezależnie od tego, czy mają lat 10 czy 110. Z tej okazji prezentujemy serial, który trafi do publiczności w tym właśnie przedziale wiekowym. Oto „Spectacular Spider-man” – animacja, która zagroziłaby pozycji „Batman: The Animated Series”, gdyby nie jeden feler.

Hubert Sosnowski 0
Successbl / Dzika Banda
22 Gru 2015

Najlepsze filmy 2015 [podsumowanie roku]

Oto dziesięć naszym zdaniem najlepszych filmów, jakie ukazały się w Polsce w 2015 roku.

REDAKCJA 2
Last witch hunter 60%
23 Paź 2015

Łowca Czarownic – przyjemne kino rozrywkowe [recenzja] [film] [fantasy]

Fotosy Vina Diesela, na których przypominał bohaterów serialu „Wikingowie”, intrygowały. Natomiast sam zarys fabuły „Łowcy czarownic” jakoś nie przekonywał, niejeden aktor i niejeden reżyser sparzył się na już takiej tematyce. Na całe szczęście, film okazał się być całkiem przyjemną, często uderzającą w komediowe tony rozrywką.

Tomasz Miecznikowski 0
20th Century Fox
06 Sty 2016

2000 – 2015 – Najgorsze filmy fantastyczne XXI wieku

Piętnaście lat XXI wieku za nami. Dobry moment na podsumowanie. Oto najgorsze (naszym zdaniem) piętnaście filmów fantastycznych, jakie pojawiły się między 2000 a 2015 rokiem. Coś pominęliśmy? Coś byście dopisali?

REDAKCJA 3
NBC 60%
06 Paź 2015

Blindspot – Dziewczyna z tatuażami [recenzja] [serial]

„Blindspot” ma na pewną wyśmienitą sekwencję otwarcia. Gdyby w zapowiadających serial trailerach twórcy nie pokazali o co chodzi, smakowałaby ona jeszcze bardziej. No dobrze, ale to tylko jakieś trzy minuty. Później mamy już to, co dziesiątki razy widzieliśmy w innych telewizyjnych produkcjach.

Tomasz Miecznikowski 0
Caliber Media Company 90%
18 Lis 2015

Bone Tomahawk – diabeł tkwi w szczegółach [recenzja] [film] [western] [horror]

Nie jestem pewien czy skusiłbym się na to filmowe danie, gdyby nie obsada. Uwielbiam Kurta Russela, darzę należnym szacunkiem i sentymentalną sympatią Richarda Jenkinsa, Sida Haiga i Davida Arquette, bonusem w postaci Matthew Foxa, Patricka Wilsona czy zjawiskowo urodziwej Lili Simmons nie pogardzę, tym bardziej mariażem klasycznie naturalistycznego westernu z kinem grozy. Jednak obsada okazała się tak naprawdę „jedynie” smakowitą wisienką na przepysznym torcie – dziele, które objawia się swoją świetnością także na każdym innym polu.

Juliusz Wojciechowicz 1
SHARE

Filmy i seriale – Najpopularniejsze recenzje i artykuły