Najpopularniejsze recenzje i artykuły w dziale LITERATURA

BERTRAND LANGLOIS/AFP/Getty Images
31 Sie 2015

11 powieści, które przeraziły Stephena Kinga

Król literackiego horroru lubi straszyć swoich czytelników, ale jeszcze bardziej lubi, kiedy to ktoś jego porządnie wystraszy. Kilka dni temu opublikował listę nowych powieści, które zapadły mu w pamięć. Oto one – jedna z nich „Dziewczyna z pociągu” niebawem trafi do polskich księgarni. Zaś „Miasteczko Niceville”… no cóż… w Polsce nikt tej powieści nie kupił. Szkoda.

REDAKCJA 1
Dzika Banda
10 Kwi 2015

Najlepsze mangi dla dorosłych

Wśród wielu polskich czytelników panuje przeświadczenie, że manga to nie komiks; że nie reprezentuje sobą nic wartościowego, jest głupia i w najlepszym wypadku dla dzieci. Wynika to zapewne z utrwalonych stereotypów i nagonki jaka panowała w latach 90., ale też braku chęci poznania tematu i zmiany zdania. A przecież komiksy japońskie mają równie wiele do zaoferowania co te z Zachodu.

Paweł Deptuch 7
chained
02 Paź 2015

10 książek najbardziej zakazanych

Z okazji trwającego właśnie Tygodnia Książek Zakazanych, przygotowaliśmy listę dziesięciu tytułów, które cenzorzy w różnych częściach świata najzacieklej bronili przed czytelnikami. Czy słusznie? A to pytanie warto sobie odpowiedzieć po ich lekturze – bo dziś przecież bez większego problemu zdobędziemy każdą z wymienionych tutaj pozycji.

Bartek Paszylk 3
rys. Mona Finden
27 Kwi 2015

100 najlepszych książek dla dzieci i młodzieży #70-61

Kolejną dziesiątkę lektur dedykujemy dzieciom w wieku lat dziewięciu.

Paweł Deptuch 0
Prószyński i S-ka 70%
03 Lis 2015

Bazar złych snów – Stephen King, historia choroby [recenzja]

Zachorowałem latem 2004 roku i pierwsze objawy nie zwiastowały jeszcze katastrofy. Zaczęło się od powieści „RoseMadder” i „Bezsenność”, przeczytanych jedna po drugiej w malowniczych okolicach nad jeziorem, którego nazwy nie pamiętam.

Jakub Małecki 0
Metro 2035 75%
21 Lis 2015

Metro 2035 – Glukhovsky bez litości [recenzja] [książka] [fantasy]

Świat Metra 2033 rozrósł się do naprawdę sporych rozmiarów – za sprawą gier oraz książek innych autorów – chociażby „Otchłani” Szmidta czy „Dzielnicy obiecanej” Majki. Czas jednak najwyższy, by do głosu wrócił ojciec uniwersum.

Hubert Sosnowski 3
Świat Książki 65%
08 Paź 2015

Dziewczyna z pociągu – niezły domestic thriller [recenzja] [książka]

Wielbiciele „Zaginionej dziewczyny” mogą zacierać łapki z radości i biec co sił w nogach do księgarni. „Dziewczyna z pociągu” to kolejny domestic thriller, który w niczym nie ustępuje, ani słynnej powieści Gillian Welsh, ani filmowi Davida Finchera. Oczywiście jeśli film wam się podobał.

Robert Ziębiński 2
Vivid
02 Maj 2014

Ostry seks z Wolverinem, czyli porno adaptacje komiksów Marvela [NSFW] [+18]

Branża porno jest elastyczna jak prezerwatywa i bardzo szybko dostosowuje się do nowych trendów. Już na początku lat 90. zwęszyła świetny biznes na ślizgaczach parodiujących popularne filmowe hity i seriale TV, a wraz z nastaniem nowego tysiąclecia sięgnęła również po bajki i superbohaterów.

Paweł Deptuch 0
Vivid
08 Paź 2014

Seks z Batmanem, czyli porno adaptacje komiksów DC [NSFW] [+18] [film]

Supergirl Titten Aus Stahl (2001) Pierwsza porno-adaptacja DC została wyprodukowana przez Niemców, a jej bohaterką była Supergirl X. Film próbuje udawać, że ma fabułę przewodnią, ale polityczny skandal jakoś nie chce pasować do tej konwencji. „Titten Aus Stahl” (Cycki ze stali) to zbiór zupełnie niepowiązanych ze sobą scen erotycznych, pomiędzy które wciśnięto kilka epizodów z tytułową heroiną (w tej roli Kelly Trump). Pomijając, że fabuła zszyta jest linami cumowniczymi, aktorstwo i sposób filmowania przywodzą na myśl quasi serial „Zdrady” cierpiący na malutki budżet i „aktorów” wynajdywanych na ulicy. Bohaterka jest mocno wciśnięta na siłę i miała raczej posłużyć za wabik dla potencjalnych nabywców DVD; zresztą twórcy wyposażyli ją w przedziwne

Paweł Deptuch 0
rys. Douglas A. Sirois
08 Cze 2015

100 najlepszych książek dla dzieci i młodzieży #10-1

Ostatnią dziesiątkę lektur dedykujemy młodzieży w wieku lat piętnastu.

Paweł Deptuch 4
Ameet 100%
03 Paź 2014

Star Wars: Darth Vader i syn / Star Wars: Vader i córeczka [książka]

Uwaga wszyscy ojcowie. Wreszcie pojawiła się doskonała popkultura instrukcja obsługi waszych dzieci.

Paweł Deptuch 0
rys. Travis Lacey
25 Maj 2015

100 najlepszych książek dla dzieci i młodzieży #30-21

Kolejną dziesiątkę lektur dedykujemy dorastającej młodzieży w wieku lat trzynastu.

Paweł Deptuch 0
Kultura Gniewu 60%
09 Lut 2015

Detektyw Miś Zbyś na tropie #2: Złoty sokół teksański [recenzja] [komiks]

„Złoty sokół teksański” kontynuuje przygody Misia Zbysia i jego towarzysza Borsuka Mruka – dwóch zaradnych detektywów wzorowanych na Sherlocku Holmesie i Johnie Watsonie.

Paweł Deptuch 0
rys. Dean Morrissey
18 Maj 2015

100 najlepszych książek dla dzieci i młodzieży #40-31

Kolejną dziesiątkę lektur dedykujemy dorastającej młodzieży w wieku lat dwunastu.

Paweł Deptuch 0
Dana's Sanctuary
08 Kwi 2015

100 najlepszych książek dla dzieci i młodzieży #100-91

Dom bez książek jest jak samochód bez kół, komputer bez procesora czy ryba bez wody. Książki nie tylko wzbogacają słownictwo i rozwijają wyobraźnię ale też uczą samodzielnego myślenia, kształtują charakter, pobudzają kreatywność i poprawiają pamięć, a to tylko ich podstawowe zalety.

Paweł Deptuch 0
Egmont 80%
23 Lip 2015

Batman: Mroczne odbicie – w starym dobrym stylu [recenzja] [komiks]

W ostatnich dwóch latach na naszym rynku pojawiły się aż trzy regularne serie z Batmanem i wszystkie z odświeżonego, Nowego DC Comics, w którym zazwyczaj pierwsze skrzypce grają prosta rozgrywka i wielkie wybuchy. Z kolei album „Mroczne odbicie” to opowieść z Mrocznym Rycerzem w starym dobrym stylu, a jednocześnie mocny debiut Scotta Snydera.

Paweł Deptuch 0
Fox
05 Mar 2015

Deadpool – nowy heros popkultury [film] [komiks]

Niebawem, do kin trafi „Deadpool” z Ryanem Reynoldsem. Pyskaty najemnik z Marvela zasłużenie cieszy się dziś statusem internetowej gwiazdy. Wade Wilson to bohater równie ważny dla popkultury, jak Batman czy Spider-Man.

Hubert Sosnowski 0
Egmont
10 Cze 2014

Alfabet Kaczora Donalda

Rok 2014 to wyjątkowy czas dla Kaczora Donalda. 9 czerwca obchodzi swoje osiemdziesiąte urodziny, a w maju stuknęło równo dwadzieścia lat od pojawienia się pierwszego numeru polskiego magazynu z jego imieniem w tytule. Ten wiecznie bezrobotny pechowiec, furiat odziany w marynarski uniform z charakterystyczną, czerwoną muszką jest ulubieńcem milionów fanów na całym świecie. Z okazji podwójnej rocznicy tego antropomorficznego bohatera przyglądamy się jego historii w formie poręcznego alfabetu.

Paweł Deptuch 0
Studio JG 40%
11 Sie 2015

Monster Musume #1 – Legendy, cycki i zero fabuły [recenzja] [manga]

Rodzimy rynek mangi ma się znacznie lepiej od rodzimego rynku komiksu, a świadczy o tym nie tylko ogromna ilość wydawców i comiesięcznych nowości, ale też dobór tytułów, które z roku na rok zdają się być coraz dziwaczniejsze. Przykładem niech będzie “Monster Musume” – lekki erotyk z potworami w roli głównej.

Paweł Deptuch 1
Sideca 100%
09 Gru 2014

Rork tom 1 [recenzja] [komiks]

„Rork” to mistyczna podróż przez tajemnicze krainy, nieodgadnione sekrety i dziwności tego świata.

Paweł Deptuch 1
Albatros 60%
04 Mar 2015

Powtórka [książka] [thriller]

Marc Levy jest jednym z najpopularniejszych obecnie autorów prozy kobiecej, ale w Polsce wciąż pozostaje niedoceniony. Czy zdoła to zmienić wydana właśnie „Powtórka”?

Łukasz Radecki 0
MAG 100%
30 Lis 2015

Hyperion – arcydzieło Simmonsa [recenzja] [książka]

Oczywistym było, że gdy w wydawnictwie Mag wystartowała znakomita seria Artefakty, prędzej czy później cykl porównywany do „Diuny” Franka Herberta musi się w niej pojawić. I rzeczywiście. W twardej oprawie, jak zwykle znakomicie wydana, ozdoba kolekcji każdego pasjonata fantastyki naukowej wreszcie jest dostępna. W odległej przyszłości trwa międzygalaktyczna wojna. Ludzkości grozi zagłada. Na tytułową planetę przybywa siedmiu pielgrzymów, których zadaniem jest dotarcie do mitycznych grobowców, pośród których, być może, znajdą ratunek dla swojego gatunku. Przed ukrywającą się tam przerażającą istotą (bóstwem?) stanąć może tylko jeden, uprzednio poznamy historię (prawie) każdego z nich. Simmons to autor, który tworzy nieporównywalne z niczym fabuły, wymykające się prostej klasyfikacji, ukazując horyzonty wyobraźni nieosiągalne dla

Łukasz Radecki 1
Successbl / Dzika Banda
24 Gru 2015

Najlepsze książki 2015 [podsumowanie roku]

Oto dziesięć naszym zdaniem najlepszych książek, jakie pojawiły w 2015 roku.

REDAKCJA 0
Agora 70%
03 Lut 2016

Slow Sex – Szybki kurs wolnego seksu [recenzja]

Uwaga: to nie jest książka dla bojaźliwych chrześcijan trzymających się hasła „Seks tylko dla prokreacji”. Jej autorki wychodzą bowiem z założenia, że dobry, sprawiający przyjemność seks pozytywnie wpływa na wszystkie inne aspekty życia i aby go zakosztować trzeba czasem przełamać zakorzeniony w nas wstyd i trochę poeksperymentować. Co więcej: zachęcają by – o zgrozo! – nauczyć się oddzielać seks od miłości.

Bartek Paszylk 0
Wydawnictwo Ezop 90%
23 Cze 2015

Zielony wędrowiec [recenzja] [książka] [dla dzieci]

To już trzecie wydanie „Zielonego wędrowca” Liliany Bardijewskiej, książeczki dla dzieci, która podbiła ich serca, została uhonorowana nagrodą literacką polskiej sekcji IBBY w kategorii najlepsza książka roku 2001 i doczekała się teatralnej adaptacji.

Paweł Deptuch 0
Egmont 70%
06 Sie 2015

Avengers #1: Świat Avengers – udana ofensywa Marvel NOW [recenzja] [komiks]

Od czasów TM-Semic superbohaterowie jeszcze tak dobrze nie mieli się na naszym rynku. Po ofensywie Nowego DC Comics i Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela, przyszedł czas na Marvel NOW, czyli inicjatywę odświeżającą uniwersum wykreowane przez Stana Lee. Jednym z pierwszych tytułów są „Avengersi”.

Paweł Deptuch 0
SuperNOWA 60%
11 Sty 2015

Gadzie Gody [książka] [fantasy]

Nie każdy pamięta tak zwaną „Sagę o Czarokrążcy”. Artur Baniewicz napisał cykl z tęsknoty za Wiedźminem Sapkowskiego, a wydawnictwo podjęło próbę zagrania na sentymentach czytelników. Choć książki nie spełniły pokładanych w nich nadziei, okazały się sympatycznym, rozrywkowym czytadłem.

Hubert Sosnowski 0
Taurus Media 80%
05 Maj 2015

Caravaggio t.1: Paleta i rapier [recenzja] [komiks] [historyczny]

Włoski mistrz komiksu erotycznego, Milo Manara, po raz kolejny zabiera czytelnika w historyczne realia Rzymu, by tym razem opowiedzieć  losy innego włoskiego mistrza malarstwa, Caravaggia.

Paweł Deptuch 0
Dave Rapoza
04 Sie 2014

Przewodnik po Żółwiach Ninja [komiks] [film]

W 2014 r. Żółwie Ninja obchodzą trzydziestolecie swojego istnienia. Przez te wszystkie lata powstało dziesiątki komiksowych serii, produkcji telewizyjnych i filmów kinowych.

Paweł Deptuch 1
SHARE

KSIĄŻKI i KOMIKSY – Najpopularniejsze recenzje i artykuły