MUZYKA - Najpopularniejsze recenzje i artykuły

Sony Music 90%
01 Sty 2016

Blackstar – czarna gwiazda Davida Bowie [recenzja] [muzyka]

Dwudziesty piąty album Davida Bowie i jeden z najlepszych jakie nagrał od lat. Jeśli nie jeden z najlepszych w jego karierze.

Robert Ziębiński 2
XL Recordings/Sonic 80%
19 Lis 2015

25 – Adele i pop z duszą [recenzja]

Po czterech latach milczenia powraca dziewczyna, która nigdy nie miała być gwiazdą. Adele i jej album „25” mocno namiesza na zestawieniach najlepszych płyt 2015 roku.

Robert Ziębiński 0
lady pank
04 Lut 2014

7 najgłupszych przebojów Lady Pank

Kiedy na początku lat 80. grupa Lady Pank zaatakowała krajowe listy przebojów takimi utworami, jak „Mniej niż zero”, „Kryzysowa narzeczona” czy „Fabryka małp” było jasne, że w twórczości grupy liczą się nie tylko chwytliwe melodie ułożone przez gitarzystę Jana Borysewicza, ale także inteligentne, przewrotne teksty autorstwa Andrzeja Mogielnickiego. Niestety spółka Borysewicz/Mogielnicki dość szybko się rozsypała, co w późniejszych latach funkcjonowania zespołu zaowocowało serią dziwacznych, drażniących ucho tekstów takich autorów jak Grzegorz Ciechowski, Bogdan Olewicz czy sam wokalista Lady Pank – Janusz Panasewicz. Oto najbardziej spektakularne z tych tekstowych porażek. „Oh, Luczija” (słowa: Andrzej Mogielnicki, płyta: „LP 3”, 1986)   Cytat: „Oh, Luczija/ Że ciebie nie ma to mnie dobija/ Oh,

Bartek Paszylk 0
Sony Music 70%
06 Lis 2015

Annoyance & Disappointment – w dobrą stronę [recenzja]

Cudowne dziecko polskiego popu Dawid Podsiadło, wydał swój drugi album. I co? I okazuje się, że jest jednym z nielicznych śpiewających chłopaków w Polsce, których naprawdę da się słuchać.

Robert Ziębiński 0
PMR Records 70%
08 Lis 2015

Making Time – prawie jak Prince [recenzja]

Po czterech latach milczenia Jamie Woon powraca z drugim albumem „Making Time”. Czy jest to powrót, na który czekali fani młodego Brytyjczyka? No cóż – na pewno jest to płyta, która zadowoli fanów Prince’a.

Robert Ziębiński 0
armia ton recenzja 70%
10 Lis 2015

Toń – Najsmutniejszy krążek Armii [recenzja]

Tomasz Budzyński brutalnie testował ostatnimi czasy cierpliwość fanów Armii: a to całkowicie zmieniał skład grupy, a to zaskakiwał eksperymentalnymi odjazdami (jak na poprzednim albumie formacji pt. „Freak” z 2009 r.), czy koncentrował się na wielu innych, nieszczególnie „armijnych” projektach (płyty solowe czy ostatnio ambitny „Rimbaud”).

Bartek Paszylk 0
Def Jam 45%
15 Lis 2015

Purpose – pop dla dzieci [recenzja]

Pięć lat. Dokładnie tyle zajęło młodemu Kanadyjczykowi podbicie świata i serc nastolatek. Odkryto go w 2008 roku, a w 2013 był już na samym szczycie. Miał wtedy dziewiętnaście lat. Nareszcie mógł leganie pić piwo. Co zresztą skończyło się dla niego dość smutno – bo kilkukrotnym aresztowaniem i zdjęciami we wszystkich brukowcach tego świata. Do tego doszły plotki o romansach (z Seleną Gomez), nagie fotki i całe bagienko, z którym zmagać muszą się dorosłe gwiazdy kina czy muzyki. Przez trzy lata Bieber nie wydawał płyt, odgrażając się, że jego czwarty album będzie pierwszą dojrzałą płytą, dorosłego faceta. Nareszcie album się ukazał. Nosi tytuł „Purpose” i… No właśnie… Jest na „Purpose” jedna

Robert Ziębiński 1
Warner Music 100%
27 Gru 2015

Node – fascynująca podróż przez dźwięk [recenzja]

Od jakiegoś czasu można natknąć się w czeluściach internetu na obiegowe twierdzenie, że metalcore jest gatunkiem, który sam w sobie wiele nowego do zaoferowania słuchaczom mocnej muzyki nie ma…

Maciej Bachorski 0
Parlophone 40%
07 Gru 2015

A Head Full of Dreams – muzyka do windy [recenzja]

Siódmy album Coldplay to faktycznie płyta żwawa i energiczna. Ale nie zmienia to faktu, że wciąż to co gra zespół Chrisa Martina brzmi jak muzyka do windy.

Robert Ziębiński 1
Interscope 80%
10 Sie 2015

Compton – Doktor wiecznie młody [recenzja]

Pierwszy po szesnastu latach milczenia solowy album Dr. Dre – bodaj najbardziej dziś wpływowego producenta hip hopowego i jednego z założycieli N.W.A., legendy gangsta rapu.

Robert Ziębiński 0
PAX AM 90%
22 Wrz 2015

1989 – czyli Taylor Swift naga i piękna [recenzja]

O tym, że Ryan Adams ma niezwykły słuch do cudzych piosenek nikt nie musiał mnie przekonywać. Od czasu wydania przez niego przeróbki „Brown Sugar” Rolling Stonesów wyglądam każdego coveru jaki nagrywa.

Robert Ziębiński 1
Smiley Miley Inc. 65%
15 Wrz 2015

Miley Cyrus & Her Dead Petz – psychodeliczna Hannah Montana [recenzja]

  Ósmego września lotem koszącym przez wszystkie plotkarskie portale internetowe przeleciała najważniejsza informacja tej jesieni – Miley Cyrus rzuciła dziewczynę i znów jest gotowa spotykać się z chłopakami. Wstrząsające. Informacja o tym, że tydzień wcześniej wydała nowy album na plotkarskie portale się nie załapała. I zresztą nie mogła. Miley Cyrus bowiem wydając piąty  krążek „Miley Cyrus & Her Dead Petz” otwarcie zakpiła na nim tak z tabloidów, współczesnego kultu celebrytów, jak i siebie samej. A tego po byłej dziecięcej gwiazdce Disneya nie spodziewał się nikt. Podobnie zresztą jak nikt nie spodziewał się dziewięćdziesięciominutowej psychodelicznej płyty, będącej zaprzeczeniem wszystkiego z czym kojarzy się Cyrus. „Miley Cyrus and Her Dead Petz” zaskakuje

Robert Ziębiński 1
Jennie-Ann Smith z Avatarium
05 Lip 2014

Rozśpiewane oblubienice Szatana

Niżej podpisany szukał sobie tematów muzycznych do poruszenia – czyli przeglądał listę tegorocznych koncertów i premier albumów czekając, aż wena kopnie go prądem albo coś. I zobaczył, że niedługo wychodzi album Tarji Turunen, która to śpiewała niegdyś w uwielbianym przez fanów operowego metalu Nightwish. Zobaczył też, że to w zasadzie zbiór odrzutów po produkcji jej poprzedniego, hitowego albumu i zniesmaczył się tą praktyką wydawniczą. Pod wpływem tegoż zdarzenia postanowiłem jednak odsłuchać zeszłoroczny bestseller Tarji pod tytułem „Colours in the Dark” – a jej solowej twórczości w ogóle nie znałem – i stwierdzam, że jego twórcy zapewnili lepszą oprawę dla głosu gwiazdy niż Nightwish właśnie, bo w zasadzie brak na tej

Marek Grzywacz 0
05 Cze 2014

10 rzeczy, których mogliście nie wiedzieć o Led Zeppelin

Na rynku pojawiły się ponownie trzy pierwsze albumy Led Zeppelin – w wersji zremasterowanej i uzupełnione niepublikowanym wcześniej materiałem (nagraniami koncertowymi i odrzutami z sesji) – a także arcyciekawa anglojęzyczna książka „Led Zeppelin FAQ”, w której znajdziecie całe mnóstwo ciekawostek na temat nagrywania tych i kolejnych płyt grupy. Z tej okazji proponujemy sprawdzić o ilu z poniższych dziesięciu faktów z historii Led Zeppelin wiedzieliście.     1. Pierwszy album Led Zeppelin został nagrany w ciągu 36 godzin za niecałe 2 tysiące dolarów. Kto powiedział, że aby powstało arcydzieło, trzeba wydać fortunę? Zresztą nie trzeba się też w tym celu przez długie lata docierać: przed nagraniem debiutu czterej muzycy znali się

Bartek Paszylk 0
Loma Vista Recordings 80%
12 Mar 2016

Post Pop Depression – Iggy Pop znów wściekły [recenzja]

Iggy Pop wspólnie z Joshem Hommem nagrał swoją najlepszą od lat rockową płytę. „Post Pop Depression” to dowód na to, że 69-letni ojciec punk rocka wciąż potrafi nas pozytywnie zaskoczyć.

Robert Ziębiński 0
PIAS?Kayax 65%
15 Maj 2016

Clashes – Brodka jakich wiele [recenzja]

Monika Brodka kazała na swój nowy album czekać sześć lat. „Clashes” miało być polskim albumem na światową skalę. I co? I nico.

Robert Ziębiński 3
dBpm Records 90%
27 Lip 2015

Star Wars – Gwiazdne wojny Wilco to płyta autentycznie kosmiczna [recenzja]

W połowie lipca dowodzony przez Jeffa Tweedyego amerykański zespół Wilco zrobił fanom niespodziankę i bez zapowiedzi wrzucił do sieci nowy album. Ot tak – bo fanom się należy. Zupełnie za darmo.

Robert Ziębiński 1
Armia okładka media 70%
19 Kwi 2016

Tam gdzie kończy się kraj – Armia znowu żywa [recenzja]

Cieszyliście się, że Armia powróciła niedawno ze świeżym materiałem studyjnym? To ucieszycie się też pewnie, że teraz odgrywają tę nową płytę na żywo – w całości, z kilkoma bonusami z lat wcześniejszych.

Bartek Paszylk 0
Sony Music Polska 80%
28 Wrz 2015

Rattle That Lock – Pink bez Floyd [recenzja]

  Gwałtowne uniesienie brwi wywoływał już promujący album utwór tytułowy, oparty na motywie podebranym z francuskiego dżingla i przyozdobiony wbijającym się w ucho refrenem. Nie żeby była to nie wiadomo jaka muzyczna rewolucja – ale coś takiego na płycie Gilmoura, który skłaniał się ostatnimi czasy ku spokojnym kompozycjom instrumentalnym? A jak się okazuje po wysłuchaniu całości nowego albumu, podobnie piosenkowy charakter ma aż połowa zamieszczonych na nim numerów – ze szczególnym wskazaniem na zwiewny „Dancing Right In Front Of Me”, wyluzowany „The Girl In The Yellow Dress” oraz porywający od pierwszej do ostatniej nuty „Today”, który śmiało mógłby śpiewać Peter Gabriel, taki z czasów kiedy stacja MTV kochała go najbardziej.

Bartek Paszylk 0
beck
08 Lut 2014

Beck, czyli seks z głośnikami

Pierwsza od sześciu lat studyjna płyta Becka „Morning Phase” to triumfalny powrót artysty, który zmienił brzmienie współczesnego rocka i sprawił, że w latach 90. wielkie wytwórnie nie bały się inwestować swoich pieniędzy w muzyczne eksperymenty.  

Robert Ziębiński 1
Vicotnik
12 Cze 2015

A Umbra Omega

Wtem ultrakonserwatywny i hermetyczny świat black metalowych wojowników z lasu zaczął być jednym z bardziej kreatywnych odłamów muzyki ekstremalnej. Dodheimsgard wyrzucił wszystkie schematy do kosza i nagrał album, który poruszy nawet najbardziej brodatego hipstera.

Rafał Cichowski 0
Basement Jaxx
07 Maj 2014

10 najbardziej szalonych teledysków

Dwaj panowie przedstawiający się światu jako DJ Snake i Lil John podbili internet swoim „Turn Down For What”. Dynamiczny kawałek być może utonąłby w zalewie podobnych gdyby nie radośnie obłąkany teledysk, dobitnie unaoczniający widzowi dionizyjską siłę muzyki. Ponad 30 milionów odtworzeń na Youtube to jakby rzecz ujął mistrz Sapkowski – nie w kij pierdział. Nawet przy założeniu, iż znaczny procent tychże wyrobiły wciąż te same, zafascynowane filmikiem małolaty. Pomysł, by zaopatrzyć utwór muzyczny w ekscentryczną oprawę wizualną, której widz długo nie zapomni (choćby nawet i chciał) do nowych ani do oryginalnych nie należy. Zapewne każdy z Was mógłby stworzyć własny, subiektywny ranking klipów, które w swoim czasie prostowały mu zwoje

Nina Wum 0
cochise the sun also rises for unicorns recenzja db 80%
18 Gru 2015

The Sun Also Rises For Unicorns – Seattle nad rzeką Wisłą [recenzja]

Kolejna płyta Cochise i kolejny solidny krok do przodu. „The Sun Also Rises For Unicorns” oferuje jeszcze więcej udanych riffów i porywających refrenów niż bardzo dobra „118” sprzed niespełna dwóch lat, a jej gęsta i mroczna atmosfera pochłania człowieka bez reszty.

Bartek Paszylk 0
RCA 95%
18 Sty 2015

Black Messiah

Ten album powstawał blisko piętnaście lat, a historia jego nagrywania zupełnie śmiało mogłaby posłużyć za scenariusz poruszającego dramatu obyczajowego. Z obowiązkowym happy endem. „Black Messiah”, bowiem to płyta fenomenalna.

Robert Ziębiński 0
Roadrunner Records 80%
16 Mar 2016

Incarnate – Killswitch Engage jak wino [recenzja]

Killswitch Engage to dla fanów metalcore zespół szczególny. Kiedy szesnaście lat temu panowie debiutowali ze swoim pierwszym albumem, mało kto zdawał sobie sprawę, że właśnie stał…

Maciej Bachorski 0
w-pustyni-i-w-puszczy-ost-recenzja 80%
19 Paź 2015

W pustyni i w puszczy: ścieżka dźwiękowa – Sentymentalna podróż do Afryki [recenzja]

Teraz, gdy panuje moda na wychwalanie bombastycznych hollywoodzkich soundtracków, warto przypomnieć sobie pionierską ścieżkę dźwiękową podobnego rodzaju zrealizowaną w Polsce. Powstała ona ponad 40 lat temu, kiedy to utalentowany młody kompozytor Andrzej Korzyński, wraz z towarzyszącą mu orkiestrą oraz gitarzystą Winicjuszem Chróstem, zilustrował dwuczęściową kinową ekranizację sienkiewiczowskiego „W pustyni i w puszczy” z 1973 r. w reżyserii Władysława Ślesickiego.

Bartek Paszylk 0
Sony Music 70%
23 Lis 2015

Saint Cecilia (EP) – niespodzianka dla fanów [recenzja]

Pięć nowych piosenek. Całość dedykowana pamięci ofiar paryskich zamachów. Nie, to nie tani chwyt promocyjny. Grohl w prasowym oświadczeniu podkreślił, że chodzi mu o to, ­ aby te piosenki choć w małym stopniu mogły przynieść trochę światła spowitemu mrokiem światu. Żeby przypominały, że muzyka to życie. Przypominają. I to jak. Na pięć kompozycji mamy tu cztery mocne rockowe kawałki i jedną balladę. „Saint Cecilia” oparta na chwytliwym riffie to koncertowy hit, który będą śpiewały z zespołem tłumy. „Sean” przypomina trochę szczeniacki, radosny klimat początków Foo Fighters. „Savior Breath” to niemal punk rock. Po nim następuje chwila przerwy, czyli spokojny „Iron Rooster” – klasyczna grohlowa ballada. Na zamknięcie zaś mamy „The

Robert Ziębiński 0
Universal Music 60%
04 Paź 2015

Higher Truth – Chris Cornell i ballady [recenzja]

  Nie ulega wątpliwości, że Chris Cornell to jedna z najważniejszych postaci we współczesnym rocku. Posiadacz czterooktawowego głosu, autor pokoleniowych hymnów jak „Black Hole Sun” czy „Rusty Cage”, wokalista supergrupy Audioslave i wreszcie chimeryczny, ale też i charyzmatyczny lider współczesnej ikony rocka Soundgarden. Po rozpadzie macierzystej formacji muzyk miał ogromne problemy z odnalezieniem się na muzycznym rynku. Solowe albumy sprzedawały się słabo, co prawda odniósł sukces z Audioslave (założonym z muzykami Rage Against the Machine), ale jego trudny charakter doprowadził w efekcie do rozpadu grupy. Potem był koszmar, czyli wspomniany „Scream”. Kiedy już wydawało się, że czas Cornella minął bezpowrotnie, dogadał się on w końcu z dawnymi przyjaciółmi, reaktywował Soundgarden

Robert Ziębiński 0
Reclamation/PIAS 80%
06 Maj 2015

Sol Invictus

Nie – nie nagrali tym razem Albumu Roku. Ale na szczęście nie dali też plamy i udowodnili, że jak się postarają, to wciąż potrafią tworzyć takie numery, że ciary przez grzbiet. Panie i panowie, powitajmy ich oklaskami – Faith No More.

Bartek Paszylk 0
One Little Indian 90%
21 Sty 2015

Vulnicura

Diwa dla wielbicieli wszystkiego, co osobne powraca. Z brzmieniem przejmującym jak pchnięcie nożem. Paradoksalnie, łaciński tytuł wydawnictwa oznacza „Kompres na ranę.” Nie tak to miało być. Najnowsza płyta artystki wyciekła do sieci 18 stycznia (tak się ładnie mówi, a oznacza to przecież, że ktoś ją ukradł.) Na niemal dwa miesiące przed oficjalną premierą. Bjork przyjęła to z wdziękiem. Na FB dziękuje fanom za żywe zainteresowanie jej twórczością, opisuje, jak płyta powstała i zapowiada jej przyśpieszoną publikację na 21 stycznia. W chwili, gdy piszę te słowa „Vulnicura” jest już dostępna na iTunes. Niełatwo jest być papieżycą alternatywnego brzmienia. Wypadałoby bezustannie się przekraczać. Przed laty Bjork jako pierwsza pożeniła popową lekkość i

Nina Wum 0
SHARE

MUZYKA – Najpopularniejsze recenzje i artykuły