Najpopularniejsze recenzje i artykuły w dziale VARIA

CDP.PL 100%
18 Gru 2013

Gamedec: Gra Planszowa [recenzja]

Uwielbiam sagę Gamedeca. Kocham ją bezgranicznie, miłością szczerą i bezwarunkową. To najlepsze co przytrafiło się polskiej science-fiction (jeśli nie s-f w ogóle) od czasów Stanisława Lema.

Paweł Deptuch 0
No Man's Sky
19 Gru 2013

4 kosmiczne symulatory, na które czekamy w 2014 roku

Ubiegłe lata oraz rok odchodzący stały pod sztandarem science fiction, czy to w kinie („Grawitacja”, „Pacific Rim”, filmy ze stajni Marvela), czy też w grach (trylogia „Mass Effectów”, „Dead Space”, „Halo 4”, nowy „XCom”) – można tak bez końca. Jeden podgatunek jednakże tkwił w cichej niczym próżnia niszy – mowa o kosmicznych symulatorach. A przecież stanowiły jeden z fundamentów współczesnego świata gier komputerowych – by wymienić tylko „Elite’a”, „Wing Commandera”, „Starlancera”, „Freelancera”, „Freespace’a”. Te zarwane noce, w trakcie których ratowało się ludzkość, eksplorowało kosmos i urządzało psie walki wśród asteroidów… Wydawało by się, że w czasach wysokobudżetowych gier akcji, najlepiej z trzeciej perspektywy i ze quake’owym systemem przysysania się do

Tomasz Zysk 0
From Software 100%
26 Maj 2015

Bloodborne

Japońskie studio From Software słynie z tworzenia brutalnych, wymagających i kompletnie obłąkanych światów. Do miasta Yharnam przybyłem nieprzygotowany i dostałem lekcję życia. I śmierci.

Rafał Cichowski 0
Silent hill gra
14 Paź 2014

Survival horrory – najstraszniejsze ze strasznych

Nie tak znowu dawno zapowiedziano, że „Silent Hills”, najnowszą odsłonę znanego cyklu survival horrorów przyjął pod swe skrzydła Hideo Kojima, ojciec kultowego „Metal Gear Solid”. Zakręcona filmowa wyobraźnia i wyczucie Japończyka w połączeniu z bogatym mrocznym uniwersum może zaowocować najlepszym przedstawicielem gatunku od lat. Zanim to nastąpi, może minąć jeszcze spory kawałek czasu. Przyjrzyjmy się więc pozycjom grozy, które mogą skrócić okres oczekiwania na powrót króla. Silent Hill (cała seria) Ten ranking nie mógł zacząć się inaczej. Choć ostatnio marka podupadła, to pierwsze trzy części stanowią niedościgniony wzór w konwencji survival horroru – zwłaszcza pamiętna „dwójka”. W pierwszym dziesięcioleciu nowego millenium seria rozsiadała się wygodnie na tronie i nikomu nawet

Hubert Sosnowski 0
Fox Games 100%
03 Lip 2015

Pociągi Europa

Są gry, od których można znakomicie rozpocząć przygodę z planszówkami nie ryzykując, że dziecko zniechęci się poziomem trudności, czy zbyt częstą przegraną. A jeśli przy okazji się czegoś jeszcze nauczy, to już w ogóle możemy mówić o grze perfekcyjnej. Czy taką jest „Pociągi Europa”?

Łukasz Radecki 0
Frictional Games 90%
21 Paź 2015

Soma – prawdziwa perełka grozy [recenzja]

Pięć lat przyszło nam czekać na „SOMĘ”. Panowie z Frictional Games zdążyli już wcześniej wyrobić sobie markę najlepszych „przerażaczy” wśród deweloperów gier komputerowych, a ich najnowsze dzieło zapowiadało krok w nieco innym, zdecydowanie interesującym kierunku.

Maciej Bachorski 0
Tequilla Games 80%
29 Lip 2015

Earthcore: Shattered Elements – najpiękniejsze papier – nożyce – kamień [recenzja]

Na rynku pojawiła się kolejna kolekcjonerska karcianka, tym razem od polskiego studia Tequilla Games. „Earthcore: Shattered Elements” zadebiutowało parę miesięcy temu na iOS, ale dopiero niedawno wylądowało na urządzeniach z Androidem. Czy warto sięgnąć po kolejną grę karcianą, kiedy pod ręką mamy takich gigantów jak „Hearthstone” czy „Duel of Champions”?

Hubert Sosnowski 0
Fox Games 95%
13 Lis 2015

Bitwa o Tortugę – piraci na planszy [recenzja]

[quote] Wydawnictwo Fox Games nie przestaje zachwycać kolejnymi tytułami prezentowanymi w swojej ofercie. Nie inaczej jest z wydaną niedawno „Bitwą o Tortugę”, która z miejsca może startować do miana jednej z najlepszych gier roku. [/quote]
Łukasz Radecki 0
DICE MASTERS 80%
23 Gru 2015

Dice Masters – Nowy kolekcjonerski fenomen [recenzja]

Znudził Ci się „Magic: The Gathering”? Masz dość problemów z serwerami w „Hearthstone”? A może dopiero szukasz okazji do zatracenia się i wywalenia mnóstwa forsy na piekielnie wciągającą grę kolekcjonerską? Chyba mamy propozycję specjalnie dla Ciebie. Przed Wami „Dice Masters” – hit ostatnich sezonów.

Hubert Sosnowski 0
Fox Games 90%
20 Sie 2015

Atak Zombie – żywe trupy w natarciu [recenzja]

Wielokrotnie już wychwalałem różnego rodzaju gry wydane przez Fox Games, nie inaczej będzie i tym razem. Zasadnicza różnica polega na tym, że w przypadku „Ataku Zombie” mamy do czynienia z tytułem autorskim.

Łukasz Radecki 0
bsg 100%
27 Mar 2014

Battlestar Galactica: gra planszowa

W popkulturze, zupełnie jak w świecie biznesu, sukces marki doprowadza do zjawiska zwanego franczyzą. Na bazie pierwotnego produktu powstają odgałęzienia bliżej lub dalej z nim związane. Dobrym przykładem jest tu serial „Battlestar Galactica”, a konkretnie jego odświeżona wersja. Z telewizyjnego hitu wyewoluowały wpierw filmy, a następnie gry komputerowe. Powstała również nowoczesna gra planszowa. „Battlestar Galactica: gra planszowa” to produkt niekoniecznie nowy, ale wciąż żywy. Po chwilowym zawieszeniu linii przez Fantasy Flight Games w tamtym roku wydany został kolejny dodatek, już trzeci. W Polsce dystrybucją oraz tłumaczeniem zajęła się firma Galakta. BSG to gra kooperacyjna z motywem zdrajcy. Aby być ścisłym – gracze prowadzą postacie ludzkie, bądź znanych z serii Cylonów,

Emil Strzeszewski 0
Sony 75%
20 Sty 2016

Until Dawn – Ty wybierasz, kto umiera [recenzja]

Until Dawn to wycięty z szablonu horror z psychopatami i zombiakami opowiadający o przygodach grupy nastolatków spędzających noc w odciętej od świata chatce w lesie.

Rafał Cichowski 0
Jack Orlando- A CinematicAdveture
06 Lis 2014

Gry noir – najlepsze z najlepszych

Tak się składa, że lada moment startuje festiwal POP, poświęcony kryminałowi i tematyce noir. Nawet tak duża impreza może jednak pozostawić głód opowieści o skąpanym w deszczu mieście, przemierzanym przez jakiegoś ponuraka-detektywa, który idzie załatwić sprawę w wyjątkowo brudny sposób. Gry komputerowe to znakomity sposób, by jeszcze mocniej wczuć się w mroczny klimat. Zobaczcie, jakie produkcje pozwolą poczuć się Wam niczym Philip Marlowe XXI wieku.   Max Payne (seria)   Kultowa gra akcji i sztandarowy przedstawiciel konwencji noir. Wcielamy się w nowojorskiego detektywa, tytułowego MaxaPayne’a. Gra zrobiła furorę dzięki świetnej grafice i trybowi bullettime, zaczerpniętemu z „Matrixa”. To, co jednak naprawdę stanowiło duszę produkcji, to nastrój. Zima, noc i samotny

Hubert Sosnowski 0
stasis 80%
09 Lut 2016

Stasis – bezkresna, lodowata przestrzeń [recenzja]

Nad orbitą Neptuna powoli przesuwa się Groomlake, olbrzymi statek badawczy. Pomieszczenia wewnątrz metalowego korpusu giną w mroku, na podłodze widać ślady oleju i krwi, a w komorach hibernacyjnych unoszą się martwe ciała. Wszystko wskazuje na to, że katastrofa jaka niewątpliwie miała tu miejsce, rozegrała się całkiem niedawno i cokolwiek ją spowodowało, w dalszym ciągu może czaić się w mroku. W takich okolicznościach z kriogenicznego snu wyrwany zostaje główny protagonista gry, John Maracheck. Bohater pamięta jedynie tyle, że wraz z żoną i córką podróżował prywatnym okrętem na Tytana. Jak więc znalazł się w tym nieprzyjaznym miejscu? Czy na Groomlake znajduje się jego rodzina? Żeby znaleźć odpowiedź na te i wiele innych

Maciej Bachorski 0
Techland 80%
24 Lut 2016

Layers of Fear – w paszczy szaleństwa [recenzja]

Polska już od kilku lat grami komputerowymi stoi. Takie produkcje jak Bulletstorm, Wiedźmin czy Dying Light skutecznie zbudowały naszą markę na świecie, jako twórców nietuzinkowych.

Maciej Bachorski 0
Obsidian Entertainment 90%
10 Kwi 2015

Pillars of Eternity

Wreszcie jest. Nadszedł. Właśnie zamiata podłogi Dragon Age’m. Mass Effect skamle cichutko w narożniku, próbując zrozumieć, jak wylądował na deskach. Geralt wychodzi, twierdząc, że jest na to za stary, a w wyrku czeka czarodziejka, jedna z drugą. Ale jeszcze tu wróci. Posiwiałe Baldury, Tormenty, Icewindy i Fallouty (wraz z kuzynem z New Vegas) kiwają z uznaniem głową i ustępują młodemu wilkowi. Drodzy Czytelnicy, tak wyłania się nowy król gatunku.

Hubert Sosnowski 0
Fox Games 95%
09 Lip 2015

Metropolia – na długie godziny dla całej rodziny [recenzja]

Japończycy są mistrzami, jeśli chodzi o wymyślanie i tworzenie gier, nie tylko komputerowych. Wynika to z ich wieloletniej (wielotysięcznej?) tradycji. Nic więc dziwnego, że wydana w cyklu „Gry Japońskie” karcianka „Metropolia” jest po prostu znakomita.

Łukasz Radecki 0
Campo Santo 75%
17 Lut 2016

Firewatch – wirtualna natura piękniejsza, niż kiedykolwiek [recenzja]

Niewiele gier ma tak tajemniczą kampanię marketingową jak „Firewatch”. Materiałów jakie dozowali twórcy było tyle, co kot napłakał – raptem kilka malowniczych zdjęć i króciutkich trailerów…

Maciej Bachorski 0
flet 65%
20 Lis 2015

Czarodziejski flet – wyjątkowo oryginalna łamigłówka [recenzja]

Okazuje się, że gry mobilne też mogą być bastionem kreatywności i oryginalności. Czasem wychodzi to lepiej, czasem gorzej, ale co najważniejsze – próbują i nie idą na łatwiznę. Tak jak „Czarodziejski flet” od LabLike.

Hubert Sosnowski 0
zombicide 100%
20 Paź 2013

Zombicide

Planszówka „Zombicide” zaczęła się jako projekt na Kickstarterze. Jej twórcy potrzebowali 20 tysięcy dolarów na produkcję – podzielili się swoim pomysłem ze światem i zebrali… ponad 780 tysięcy. Wcale mnie nie dziwi, że tylu graczy wyczuło jej potencjał i chciało w nią zainwestować.

Jerzy Rzymowski 0
Dzika Banda
28 Wrz 2015

Punk, tort, psy i twórczy chaos – 15 lat Kultury Gniewu [relacja]

Warszawa w ostatnią sobotę wyglądała ponuro, przez cały dzień deszcz padał niemal bez przerwy. Jedynym, co mogło wyciągnąć mnie z domu była urodzinowa impreza jednego z najważniejszych, polskich wydawnictw komiksowych, Kultury Gniewu.

Tomasz Miecznikowski 0
Asemblance1 65%
21 Lip 2016

Asemblance – wymagający thriller science fiction [recenzja]

Nieczęsto zdarzają się takie produkcje, w których ciekawość pchająca do poznania historii stanowi jedyny powód, by w trakcie rozgrywki nie połamać klawiatury. No cóż, takim właśnie idącym na pohybel wszelkim casualowym tworom growej branży przypadkiem jest niedawny thriller sci-fi, „Asemblance”.

Maciej Bachorski 0
Portal Games 75%
03 Maj 2015

Waleczne Pixele

Wydawnictwo Portal właśnie wydało „Waleczne Pixele 2”, sequel popularnej gry D. Brada Taltona Jr, „Pixel Tactics”. Zanim rzucimy się na nową edycję, przypomnijmy część pierwszą, której też niczego nie brak.

Łukasz Radecki 0
Fox Games 80%
05 Lip 2015

Niebezpieczna wyprawa

Wydawnictwo Fox Games serwuje gry niebanalne, a przede wszystkim znakomicie wydane i skierowane do szerokiego grona odbiorców, zarówno doświadczonych graczy, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z planszówkami. Do tych drugich skierowana jest emocjonująca „Niebezpieczna wyprawa”.

Łukasz Radecki 0
Fox Games 90%
28 Sie 2015

Hobbit: Wyprawa po skarb – walka o złoto [recenzja]

Świat Śródziemia od zawsze przykuwa uwagę wszystkich fanów szeroko pojętej fantasy, a dzięki ekranizacjom Petera Jacksona stał się wręcz marką, na bazie której powstają wszelkiego rodzaju gadżety i gry. Spośród wielu tytułów na szczególną uwagę zasługuje karcianka FoxGames: Hobbit Wyprawa po skarb.

Łukasz Radecki 0
boss monster 90%
05 Kwi 2016

Boss Monster – retro karcianka o obronie przed Dobrem [recenzja]

Wydawnictwo Trefl zaoferowało niedawno nie lada gratkę dla miłośników oldskulowych gier komputerowych, z tą różnicą, że w rozgrywce gramy… kartami. Niedorzeczny z pozoru pomysł nie jest bez precedensu, wystarczy wspomnieć recenzowane przez nas „Waleczne Piksele”. „Boss Monster” również nie zawodzi.

Łukasz Radecki 0
Egmont
15 Sie 2014

Wystawa Kajko i Kokosz

Od 5 sierpnia 2014 w legnickiej galerii Satrykon można podziwiać wystawę „Kajko i Kokosz – Najdzielniejsi woje Mirmiła”, będącą elementem cyklu „Cztery pory roku z satyrą i komiksem”. 14 sierpnia odbył się wernisaż ekspozycji, na którym pojawiła się jedyna spadkobierczyni Janusza Christy, wnuczka Paulina, znawca komiksu dr Tomasz Marciniak, który wygłosił krótką prelekcję na temat tej sztuki oraz twórca i kurator wystawy Wojciech Łowicki.

Paweł Deptuch 0
Mankind divided 90%
04 Wrz 2016

Deus Ex: Rozłam ludzkości – Jaki piękny cliffhanger [recenzja]

Pięć lat. Tyle przyszło nam czekać na kontynuację przygód Adama Jensena. Na „Rozłam Ludzkości”. Czas sprawdzić, czy „Human Revolution”, które przebojem wyciągnęło serię „Deus Ex” z otchłani zapomnienia, nie okaże się tylko jednorazowym wypadkiem przy pracy.

Hubert Sosnowski 0
Dambuster Studios 60%
31 Maj 2016

Homefront: The Revolution – przyzwoita rewolucja [recenzja]

Burzliwe były losy marki Homefront w ostatnich latach. Po zamknięciu Kaos Studios, dewelopera odpowiedzialnego za część pierwszą, a później także i THQ, pierwotnego wydawcy gry, przyszłość wyglądała na niepewną. Prawa do tytułu przeszły ostatecznie w ręce Cryteka i Deep Silver, a produkcję powierzono brytyjskiemu oddziałowi tego pierwszego. Z jakim skutkiem?

Maciej Bachorski 1
SHARE

VARIA – Najpopularniejsze recenzje i artykuły