Monolith Films 90%
21 Sty 2017

La La Land – Wściekłe psy musicalu [recenzja]

Po spektakularnym sukcesie „Wściekłych psów” i „Pulp Fiction” Quentina Tarantino, jak grzyby po deszczu powstawały gangsterskie filmy, bazujące na narracyjnych pomysłach reżysera. Nikomu podrobić się go jednak nie udało. Aż do teraz. Damien Chazelle swoim „La La Land” przenosi tarantinowską narrację i wrażliwość w kolorowy świat radosnego musicalu.

Robert Ziębiński 0
Amazon 79%
19 Sty 2017

Sneaky Pete – jak wyrolować oszusta [recenzja]

Początek serialowego roku mamy silny jak nigdy. Z jednej strony Tom Hardy bryluje w „Tabu”, z drugiej skuteczny cios od strony komiksowych ekranizacji zdążył wyprowadzić już „Legion”. Jak się okazuje, również najnowsza produkcja Amazonu nie zamierza zostawać w tyle.

Maciej Bachorski 0
tlumacz-rzeczy-2 80%
19 Sty 2017

Tłumacz rzeczy – najprostsza językowo książka popularnonaukowa [recenzja]

Czy coś fascynującego może kryć się za pytaniem, jak działa pralka lub biorąc pierwszy z brzegu przykład – długopis? Randall Munroe udowadnia, że i owszem, używając przy tym zestawu najprostszych słów.

Tomasz Miecznikowski 0
vavamuffin-v 90%
19 Sty 2017

V – Vavamuffin i muzyczna karuzela emocji [recenzja]

Najnowszy album Vavamuffin to nie tylko ich najdojrzalsza jak dotąd płyta. To także jeden z najlepszych krążków jaki ukazał się w ubiegłym roku w Polsce.

Robert Ziębiński 0
legion 85%
17 Sty 2017

Legion 01×01 – psychodeliczni X-Men [recenzja]

Podczas gdy telewizyjne uniwersum DC grzęźnie w siermiężnej poczciwości, rozwój marvelowskich fabuł na małym ekranie podąża coraz bardziej nietypowymi ścieżkami. „Legion” jest tego najlepszym przykładem.

Tomasz Miecznikowski 0
UIP 65%
17 Sty 2017

Kot Bob i ja – (nie)rasowy polepszacz nastroju [recenzja]

Mówi się, że najlepsze historie pisze samo życie. Jeśli brać pod uwagę perypetie Jamesa Bowena i jego futrzastego przyjaciela, trudno się z tym nie zgodzić.

Maciej Bachorski 0
UIP 60%
17 Sty 2017

Wielki Mur – Matt Damon kontra CGI [recenzja]

O najnowszej produkcji z udziałem popularnego odtwórcy Jasona Bourne’a powiedzieć przed premierą można było wiele, ale na pewno nie to, że będzie to film z rodzaju tych ambitnych. Miało być przede wszystkim widowiskowo – tyle, że taki film też trzeba umieć zrobić.

Maciej Bachorski 0
Bella Union 80%
16 Sty 2017

Oczy Mlody – język polski kontra jednorożce [recenzja]

Na swoim czternastym albumie The Flaming Lips przenoszą polszczyznę do krainy jednorożców, polowań na wróżki i żab o oczach demonów. A to wszystko przez jedną, przypadkowo kupioną książkę.

Robert Ziębiński 0
six_e 60%
16 Sty 2017

Six 01×01 – z życia komandosów [recenzja]

„Six” wygląda na ciekawą alternatywę dla „Homeland”. Po pierwszym epizodzie można już wyrokować, że opowieść o grupce komandosów z tytułowej jednostki specjalnej Navy Seal oferuje coś więcej, oprócz napakowanej efektowną akcją rozrywki.

Tomasz Miecznikowski 0
goodbehavior02-533x400_e 75%
15 Sty 2017

Dobre zachowanie – grzecznym widzom ku przestrodze [recenzja]

„Dobre zachowanie” bardzo dużo łączy z „Better Call Saul” – w obu serialach ich główni bohaterowie z prawdziwą pasją oddają się temu, co wychodzi im w życiu najlepiej. Problem w tym, że najlepsi są w uprawianiu przestępczego procederu.

Tomasz Miecznikowski 0
PIAS 75%
15 Sty 2017

11 Short Stories of Pain & Glory – chuligańska muzyka [recenzja]

Najnowszy album bostończyków z Dropkick Murphys, „11 Short Stories of Pain & Glory” trwa niespełna czterdzieści minut, a ma w sobie tyle energii, że można ogrzać nim małe miasteczko. Albo nawet dwa.

Robert Ziębiński 0
Universal/Albatros
15 Sty 2017

Sto milionów dolarów/Jack Reacher: Nigdy nie wracaj – podwójna dawka twardziela [recenzja]

Do księgarni trafił najnowszy tom przygód Jacka Reachera, a na DVD druga filmowa adaptacja z wcielającym się w postać nieustępliwego wojaka Tomem Cruisem. Z tego pojedynku zwycięsko wychodzi jednak Reacher z papieru.

Robert Ziębiński 0
konwoj 55%
13 Sty 2017

Konwój – film, który nie wstrząśnie Polską [recenzja]

„Konwój” reklamowany jest jako film, który wstrząśnie Polską. Raczej małe są na to szanse.

Tomasz Miecznikowski 0
paterson_ver3_xlg 90%
11 Sty 2017

Paterson – Jarmusch terapeutyczny [recenzja]

Kiedy kończy się seans „Patersona”, nie ma się wcale ochoty wstać z kinowego fotela i wyjść na zewnątrz. Nowy film Jima Jarmuscha to rodzaj azylu dla wszystkich, którzy pragną ucieczki od zgiełku i chaosu otaczającej nas rzeczywistości.

Tomasz Miecznikowski 0
Egmont
10 Sty 2017

Komiksowy maraton, czyli czytamy hurtowo #7

Dzisiejszą edycję sponsoruje odwieczny, spersonifikowany konflikt między Marvelem i DC. Kto wygra?

Paweł Deptuch 0
pasazerowie 80%
10 Sty 2017

Pasażerowie – Seks w kosmosie [recenzja]

Jeden z portali internetowych umieścił niedawno „Pasażerów” na zaszczytnej liście „10 najseksowniejszych filmów 2016 roku”, tłumacząc się jednak szybko, że przecież „seksowny nie musi wcale znaczyć mądry”. Tymczasem film norweskiego reżysera Mortena Tylduma (tego od „Kumpli” i „Gry tajemnic”) jest nie tylko seksowny, ale też solidnie trzyma w napięciu i oczarowuje atmosferą chłodnej, tyleż pięknej co przerażającej kosmicznej otchłani, a przy tym, wbrew temu, co wypisuje większość recenzentów – jest całkiem niegłupi.

Bartek Paszylk 3
Freeform 40%
08 Sty 2017

Beyond – i znów ten Stephen King [recenzja]

„Beyond” podobnie jak ubiegłoroczne „Stranger Things” jest serialowym hołdem dla twórczości Stephena Kinga. W przeciwieństwie jednak do produkcji Netflixa, „Beyond” cierpi na pewną wstydliwą przypadłość – jest kompletnie pozbawione pomysłu na to, jak wyjść poza kopiowanie pomysłów Kinga.

Robert Ziębiński 3
taboo_fx 75%
07 Sty 2017

Tabu – Tom Hardy w przebojowej roli [recenzja]

„Tabu” to pierwsza gorąca serialowa premiera tego roku. I to nie tylko ze względu na to, że główną rolę gra w niej Tom Hardy.

Tomasz Miecznikowski 0
Egmont
07 Sty 2017

Komiksowy maraton, czyli czytamy hurtowo #6

Dzisiejszą edycję sponsorują baśniowcy, psychopatyczne koty mordercy, kowboje i superbohaterowie Marvela w dużych ilościach.

Hubert Sosnowski 0
Sonia Draga 75%
06 Sty 2017

Przed katastrofą – złe media, źli ludzie i lotnicze katastrofy [recenzja]

Noah Hawley, pomysłodawca serialu „Fargo”, scenarzysta niezwykle popularnych „Kości” oraz nadciągającej serialowej superprodukcji stacji FOX „Legion”, tu w powieściowej odsłonie. „Przed katastrofą” łączy w sobie serialową płynną narrację ze smutnym spojrzeniem na współczesne media. Ale nie tylko…

Robert Ziębiński 0
Imperial - Cinepix 45%
05 Sty 2017

Assassin’s Creed – kolejna zmarnowana szansa [recenzja]

Gry komputerowe nie miały do tej pory szczęścia z ekranizacjami. Obok rzeczy które dało się strawić, jak pierwszy „Resident Evil”, czy „Silent Hill” pojawiły się jeszcze potworki pokroju „Bloodrayne” czy „Max Payne”, które to ciężko uznać za dzieła choćby poprawne. Szansa by odwrócić ten negatywny trend pojawiła się wraz z planowaną aktorską wersją historii o bractwie Asasynów.

Maciej Bachorski 0
sherlock-season-4-photo-pic 70%
03 Sty 2017

Sherlock 04×01 – Tęskniliście? [recenzja]

Niewiarygodnie długie miesiące czekania oraz rosnącego napięcia po emocjonującym finale trzeciego sezonu i oto jest. Sherlock Holmes powraca. W jakiej formie?

Hubert Sosnowski 0
USA Network 69%
02 Sty 2017

Strzelec – snajper idealny kontra spiski [recenzja]

Serialowa adaptacja powieści Stephena Huntera „Strzelec”, to rasowy polityczny thriller, który cierpi na tę samą przypadłość, na którą zapadły kinowe adaptacje powieści Lee Childa. Otóż fizjonomia bohatera ekranowego nijak ma się do fizjonomii Boba Lee Swaggera z powieści.

Robert Ziębiński 0
godzilla-resurgence 80%
31 Gru 2016

Godzilla Resurgence – Tokio znowu w ruinach [recenzja]

No i znów wyłazi z tej morskiej wody, znów sieje nieziemski popłoch wśród opanowanych z natury Japończyków i znów zrównuje z ziemią wspaniałe tokijskie drapacze chmur. Godzilla, potwór nad potworami, po długiej przerwie powrócił do swojej ojczyzny, udowadniając tym samym, że nigdzie nie sieje zniszczenia z taką czułością i gracją jak właśnie tam.

Bartek Paszylk 3
Monolith Films 75%
31 Gru 2016

Autopsja Jane Doe – nie zadzieraj z trupami [recenzja]

Pierwszy amerykański film André Øvredala – norweskiego reżysera, twórcy głośnego „Łowcy trolli”, to to jeden z najlepiej skonstruowanych horrorów, jaki w ostatnich latach trafił do kin.

Robert Ziębiński 0
velley-hell-seven
30 Gru 2016

Aż do piekła – western na nowo [recenzja]

Cztery westerny – cztery współczesne spojrzenia na gatunek. Najpopularniejszy gatunek filmowy w mijającym roku. Tylko w 2016 roku do kin, na DVD i VOD trafiło ponad trzydzieści premierowych westernów.

Robert Ziębiński 0