Akson 80%
03 Gru 2016

Powidoki – czułe pożegnanie Wajdy [recenzja]

Ostatni film Andrzeja Wajdy. Pierwszy film o wybitnym malarzu Władysławie Strzemińskim. „Powidoki” nie są arcydziełem. Są za to filmem niebywale czułym i brutalnym zarazem. Czule pokazuje miłość reżysera do sztuki. I brutalnie przypomniana, że polityka i sztuka nigdy nie miały i nie będą miały po drodze.

Robert Ziębiński 0
Sonia Draga
03 Gru 2016

Co przeczytać? – przegląd nowości wydawniczych #1

Dla wielbicieli thrillerów i kryminałów, którzy nie wiedzą co kupić pod choinkę – wybraliśmy z natłoku jesiennych nowości pięć pozycji, które zapewne sprawią obdarowanym sporo przyjemności.

Robert Ziębiński 0
siedem-gra 95%
02 Gru 2016

Siedem – magiczna gra karciana [recenzja]

Liczba siedem jest uznawana w wielu kulturach za magiczną, szczęśliwą. Nieprzypadkowo jest siedem grzechów głównych, tyleż samo cnót, cudów świata czy kolorów tęczy. Na wyjątkowości tejże liczby opiera się pozornie prosta gra karciana, która potrafi przyciągnąć na długie godziny.

Łukasz Radecki 2
stonesblueandlonesome 75%
02 Gru 2016

Blue and Lonesome – Stonesi wracają do źródeł [recenzja]

Pierwszy od jedenastu lat studyjny album Rolling Stonesów. I zarazem pierwszy album od dekad wypełniony tylko cudzymi kompozycjami. Bo „Blue and Lonesome” to powrót do klasycznego bluesa. Czyli powrót do korzeni.

Robert Ziębiński 0
wypuscmnieedwardlee 85%
01 Gru 2016

Wypuść mnie, proszę i inne opowiadania – wyjątkowy zbiór Edwarda Lee [recenzja]

Edward Lee to w Polsce pisarz tyleż popularny, co niemal legendarny. Uwielbiają go niemal wszyscy, którzy zetknęli się z jego twórczością i nie zostali przez nią zmieleni. I niemal wszyscy ci tworzą jego legendę, rozprawiając o bezkompromisowości nie wydanych dotąd u nas utworów. Po latach oczekiwań, możemy wreszcie cieszyć się kolejnym polskim przekładem.

Łukasz Radecki 0
Kosmos, Kosmos 85%
26 Lis 2016

Lou Reed. Zapiski z podziemia – skomplikowany geniusz [recenzja]

Pierwsza wydana w Polsce biografia Lou Reeda – człowieka, który zmienił historię rocka, ale nigdy nie odniósł tak spektakularnego sukcesu, na jaki zasługiwał. „Zapiski z podziemia” to fantastyczna podróż tak do początków muzyki rockowej, jak i w głąb pokręconego umysłu, zmarłego w 2013 roku Reeda.

Robert Ziębiński 1
UIP 90%
26 Lis 2016

Nowy Początek – niech żyje humanizm! [recenzja]

Denis Villeneuve to reżyser który wyrobił sobie markę w Hollywood na tyle silną, że w zasadzie może kręcić co zechce. I życia sobie nie ułatwia. „Historia twojego życia” Teda Chianga, to jak wszystkie teksty tego autora, kilka kropel literackiego geniuszu, ale z pewnością do przeniesienia na wielki ekran rzecz niełatwa, bo to w końcu science fiction w wersji hard i to przez wielkie H.

Maciej Bachorski 1
Warner Bros 65%
25 Lis 2016

Sully – amerykański bohater Eastwooda [recenzja]

Clint Eastwood kocha Amerykę. Amerykę twardych facetów, którzy potrafią bronić swoich przekonań i praw. I o tym jest jego najnowszy film. O facecie, który wziął w swoje ręce stery. Dosłownie.

Robert Ziębiński 0
Egmont
25 Lis 2016

Komiksowy maraton, czyli czytamy hurtowo #2

Dzisiejszą edycję sponsorują Wayne Industries, moc prędkości i podłe korporacje.

Paweł Deptuch 0
Zysk i S-ka 95%
25 Lis 2016

Mroczna materia – najlepsze książkowe science fiction roku [recenzja]

Blake’a Croucha część rodzimych czytelników zapewne kojarzy z niezbyt szczęśliwie promowaną na następczynię „Twin Peaks” serią o miasteczku Wayward Pines. Tak jak sympatyczną trylogię można było polubić, przełomową nazwać jej nie sposób. Kolejna pozycja spod pióra Amerykanina jaka ukazała się na naszym rynku, to już jednak sierpowy na szczękę bez pudła. I nokaut. A raczej nieskończenie wiele nokautów.

Maciej Bachorski 4
snowden_ver2_xlg
21 Lis 2016

Snowden – czyli era internetu okiem emeryta

Oliver Stone od dwudziestu lat nie nakręcił dobrego filmu. „Snowden” niestety tego faktu nie zmienia. Stone zachowuje się tak, jakby zapomniał jak kręcić filmy, a jedyne na co go stać, bo bezmyślne powielanie własnych pomysłów.

Robert Ziębiński 0
Milan Records/Nat Geo 85%
20 Lis 2016

Hell or High Water/Mars – Nick Cave w kosmosie (i nie tylko) [recenzja]

Dwie ścieżki dźwiękowe skomponowane przez Nicka Cave’e i Warrena Ellisa do dwóch zupełnie innych filmów. Pierwsza zabiera nad na wycieczkę na duszne amerykańskie Południe, druga w kosmos. Łączy je jedno – obie są kosmicznie dobre.

Robert Ziębiński 0
dog_eat_dog 65%
20 Lis 2016

Dog Eat Dog – mistrzowski Willem Dafoe [recenzja]

Adaptacja powieści Eda Bunkera to wejście do brutalnego, okrutnego świata przestępców, którzy zrobią wszystko by nie trafić znów do więzienia. Nawet jeśli będą musieli umrzeć.

Robert Ziębiński 0
i-dobry-zly-i-brzydki-deadpool-tom-3 90%
18 Lis 2016

Deadpool # 3: Dobry, zły i brzydki – żarty się skończyły

Dobrze, ludzie. To jest to, co zapowiadałem od kilku tekstów o Deadpoolu. Najlepsza historia, jaka wyszła spod pióra duetu Gerry Duggan & Brian Posehn o najbardziej odtwórczym tytule, jaki mógł powstać. Przed Wami – „Dobry, zły i brzydki”. Spodziewajcie się wyjątkowych gości w trakcie występu.

Hubert Sosnowski 0
Sonia Draga 70%
16 Lis 2016

O dziewczynce, która połknęła chmurę tak wielką jak wieża Eiffla – absurdalnie o śmierci [recenzja]

W swojej drugiej powieści Puertolas potwierdza, że jak mało, kto potrafi łączyć absurdalne poczucie humoru z tematami poważnymi i w gruncie rzeczy – niebywale przygnębiającymi.

Robert Ziębiński 0
bk2-ant
16 Lis 2016

Brutalnie krótko (2) – To nie jest thrash dla wściekłych ludzi

Mamy dobry rok dla thrash metalu: jakiś czas temu nowe krążki wydały dwie grupy ze słynnej „Wielkiej Thrashowej Czwórki” – Anthrax i Megadeth – plus parę innych formacji od dawna tę czwórkę goniących (jak choćby Metal Church, Flotsam and Jetsam, Destruction czy Sodom), a w ostatnich tygodniach przebudziły się takie legendy gatunku jak Testament, Suicidal Tendencies i – przede wszystkim – drzemiąca już od długich ośmiu lat największa gwiazda thrashu: Metallica. A co najważniejsze, wszystkie wymienione wyżej kapele, z Metalliką włącznie, nagrały albumy, których nie muszą się wstydzić – może nie od razu najlepsze w karierze, ale bardzo solidne i konsekwentnie wypinające się na jakieś odważniejsze eksperymentowanie z nowoczesnymi brzmieniami , a za to hołdujące stylowi grania sprzed lat. Choć ci, co lubią jęczeć, że „Meta skończyła się na ‘Kill’em All’” i teraz będą mieć używanie – bo ich bohaterowie z dzieciństwa nauczyli się już niestety porządniej śpiewać, grać i wyglądać, a przecież thrash metal powinien być muzą wydrapywaną z bebechów przez bandę obdartych i jadących na permanentnym wkurwie chłystków z sąsiedztwa.

Bartek Paszylk 0
Warner Bros 69%
15 Lis 2016

Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć – zabawa z magicznymi stworami [recenzja]

Pierwsza z pięciu planowanych opowieści o przygodach Newta Scamandera. Przyznaję od razu – nie miałem ochoty „Fantastycznych zwierząt…” oglądać. A ku swojemu zaskoczeniu, bawiłem się naprawdę dobrze.

Robert Ziębiński 0
wieczny-3 65%
15 Lis 2016

Wieczny Batman # 3 – A jednak można [recenzja]

Po słabiutkim drugim tomie do tygodnika Snydera zebranego w trzech woluminach podchodziłem w bardzo mieszanymi uczuciami. Przeważały głównie te negatywne, bo poprzednia część „Wiecznego Batmana” nie obroniła się nawet klimatem. Ku memu zaskoczeniu, ekipa z DC zebrała na finał całkiem sporo sił i postawiła serię na nogi.

Hubert Sosnowski 0
plonace-anioly 75%
15 Lis 2016

Will Jaeger#2: Płonące anioły – sztuka przetrwania w thrillerze [recenzja]

Nie sposób zliczyć, ilu autorów wzięło sobie za punkt honoru umiejscowienie swoich powieści na Arktyce, przy okazji dbając by pojawili się tam Naziści, którzy przed laty założyli tam swoje bazy i ukryli wielkie sekrety, od których zdobycia zależą losy świata. I jakby nie wyliczać, zawsze wychodzi, że jest to rozwiązanie co najmniej intrygujące. Szczególnie, gdy bierze się za nie Bear Grylls.

Łukasz Radecki 0
ranx_e 75%
14 Lis 2016

Ranx – cyberpunkowa „Dzikość serca” [recenzja]

Okładka „Ranxa” na długo zostaje w pamięci. Patrzymy na desperacką, nieokiełznaną dzikość, która aż bije po oczach. Co zatem począć z faktem, że uosabiający ów ekstremalny stan tytułowy bohater, jest androidem?

Tomasz Miecznikowski 0
zagadka-pochodzenia-tom-2-atlantydzka-zaraza-b-iext45302156_e 60%
14 Lis 2016

Zagadka pochodzenia#2: Atlantydzka zaraza – jeszcze więcej wszystkiego [recenzja]

Pierwsza część cyklu „Zagadka pochodzenia” pojawiła się w Polsce na początku tego roku i z miejsca wywołała zamieszanie wśród czytelników. Jednych zachwyciła ta ultrakulturowa mieszanka, przy której Dan Brown i James Rollins stoją zawstydzeni w kącie jako synonimy nudy i przewidywalności, drugich poraziła owym zalewem najdziwaczniejszych pomysłów. Tych drugich na pewno nie spotkamy przy omawianym tomie, wytrwałych zapraszam do świata A.G. Riddle’a.

Łukasz Radecki 0
Świat Książki 75%
12 Lis 2016

Woody Allen. Biografia – Allen od kuchni [recenzja]

  Biografii Woody Allena ukazało się już kilka. Mieliśmy też i wywiad rzekę oraz kontrowersyjną autobiografię Mii Farrow, w której była partnerka nie zostawiła na reżyserze suchej nitki. Na tym tle „Woody Allen. Biografia” wyróżnia się przede wszystkim spokojem i dystansem w podejściu do bohatera. Ale nie tylko. Evanier za punkt honoru obrał sobie pokazanie Allena nie w kontekście miasta (czyli najprostszym), nie na tle kontrowersji i skandali (najbardziej chodliwym), a przez pryzmat jego filmów i tego jak przeplatają się one z rzeczywistością. Pozornie wydaje się to proste – wszak uważa się, Allena za jednego z najbardziej „autobiograficznych” scenarzystów. Ale to tylko pozory. Czytając zatem biografię Evaniera dowiadujemy się iż wbrew

Robert Ziębiński 0
the-monster-2016-poster 65%
12 Lis 2016

The Monster – prawie jak creepypasta [recenzja]

Kilka lat temu Bryan Bertino zasłynął jako reżyser „Nieznajomych”. Film krytyków co prawda nie zachwycił, jednak bazująca na jednym z pierwotnych ludzkich lęków historia okazała się na tyle efektywna, że nieźle się sprzedała i zdobyła spore grono fanów. W swoim najnowszym filmie Amerykanin nie kombinuje i idzie podobną drogą.

Maciej Bachorski 0
Albatros 65%
12 Lis 2016

Zabójca z sąsiedztwa – nie ufaj nieznajomym [recenzja]

Po oszałamiającym debiucie Alex Marwood w postaci „Dziewczyn, które zabiły Chloe”, oczekiwania co do drugiej powieści Brytyjki były przeogromne. Otoczkę niewątpliwego sukcesu jaki miał stać się udziałem „Zabójcy z sąsiedztwa” budował choćby fakt natychmiastowego wykupienia praw do ekranizacji przez wytwórnię należącą do Jamesa Franco. Czy książka jest rzeczywiście tak dobra, jak ją malują?

Maciej Bachorski 0
behawiorysta 55%
11 Lis 2016

Behawiorysta – zachowania czysto hollywoodzkie [recenzja]

Remigiusz Mróz wyrasta powoli na jednego z najlepszych i najpopularniejszych autorów kryminałów w naszym kraju. Każda kolejna powieść zdaje się potwierdzać ten stan. Czy tak też będzie z najnowszą zatytułowaną „Behawiorysta”?

Łukasz Radecki 0
designated-survivor 55%
10 Lis 2016

Designated Survivor – remedium na Trumpa, Clinton i Underwooda [recenzja]

To jeszcze robi się takie seriale? Z bohaterem jak do rany przyłóż, szlachetnym, uczciwym, przejmującym się wszystkim i wszystkimi? Czy ktoś taki może pełnić rolę prezydenta USA? To chybajakaś bajka!

Tomasz Miecznikowski 0