Wydawnictwo Albatros 95%
23 Mar 2017

Grawitacja – na ISS wszyscy usłyszą twój krzyk [recenzja]

Tess Gerritsen to autorka znana polskim czytelnikom dzięki serii znakomitych thrillerów medycznych. Tymczasem „Grawitacja” to na ich tle niejako wyjątek od reguły w pisarskim portfolio autorki, a zarazem zupełnie nieoczekiwanie, również prawdziwa gratka dla fanów mocno zakorzenionego w naszej rzeczywistości science fiction.

Maciej Bachorski 0
Iron Fist 55%
19 Mar 2017

Marvel’s Iron Fist – superbohaterska wpadka Netflixa [recenzja]

Dotychczas niemal niezawodny w superbohaterskiej tematyce Netflix, zaliczył poważne potknięcie. „Iron Fist” angażuje emocjonalnie w stopniu niewielkim, a w wielu momentach zwyczajnie nuży.

Tomasz Miecznikowski 0
Cenega 90%
18 Mar 2017

Resident Evil VII – nowe szaty króla growych horrorów [recenzja]

Wieści o tym, że jedna z najbardziej rozpoznawalnych serii elektronicznych straszaków wraca do horrorowych korzeni, oferując zupełnie nową historię i długo wyczekiwane usprawnienia w mechanice rozgrywki, przyjęto swego czasu ze sporym entuzjazmem. Ostateczny rezultat zaskoczył jednak nawet największych niedowiarków.

Maciej Bachorski 0
MANCHESTER NIEZATAPIALNY 75%
17 Mar 2017

Niezatapialny – Polpop w natarciu! [recenzja]

Czy polski pop rock koniecznie musi być pretensjonalny, przesłodzony albo do bólu wtórny? Toruńska grupa Manchester po raz kolejny dowodzi, że nie: taką muzykę można też grać bez zadęcia, na luzie, nie epatując słuchacza dramatycznymi, rozdzierającymi serce tekstami, które mógłby nabazgrać w brudnopisie nieszczęśliwie zakochany licealista.

Bartek Paszylk 0
komiksowy maraton 11
15 Mar 2017

Komiksowy maraton, czyli czytamy hurtowo #11 (Taurus Media)

Dzisiejszy maraton komiksowy sponsorują prosto z zachodniej Europy wyrazista, feralna liczba oraz legiony starożytnego Rzymu w zmaganiach z plemionami barbarzyńców.

Tomasz Miecznikowski 0
thepaths2aaron-27x40-v8b2 80%
15 Mar 2017

The Path: Sezon 2 – kompromisy w imię wiary [recenzja]

„The Path” to niewątpliwie jeden z najlepszych emitowanych obecnie seriali. Zbliżający się do finału drugi sezon dostarcza w jednakowym stopniu porządnych fabularnych emocji jak i intelektualnej rozrywki.

Tomasz Miecznikowski 0
M2 Films
12 Mar 2017

Munio: Strażnik księżyca – magia i zbawienie [recenzja]

„Munio: Strażnik księżyca” należy do wąskiego grona współczesnych bajek, o których nie zapomina się tuż po projekcji. Mądra, dowcipna i niezwykle kolorowa uniwersalna opowieść o poświęceniu i przyjaźni oczarowuje zarówno dzieci, jak dorosłych.

Robert Ziębiński 0
KINÓWKI.pl 65%
09 Mar 2017

Kong: Wyspa czaszki – nowa wersja „Jądra ciemności” [recenzja]

„Kong: Wyspa Czaszki” to ciekawy, choć nie do końca udany eksperyment. Jego twórcy wpadli na pomysł karkołomny, który w finale ich przerósł. Ale trzeba przyznać – nie oddali pola bez walki.

Robert Ziębiński 0
komiksowy maraton 10
09 Mar 2017

Komiksowy maraton, czyli czytamy hurtowo #10

Dzisiejszą edycję sponsorują Liga Sprawiedliwości (Amerykańska), Maltese (Corto), Wampir (Amerykański) i Detektyw (Batman).

Hubert Sosnowski 0
logan-international-poster 80%
07 Mar 2017

Logan: Wolverine – Ostatnia podróż [recenzja]

W starych przysłowiach kryje się jednak wielka mądrość. Kiedy ktoś Ci powtarza, że do trzech razy sztuka – to najwyraźniej wie, co mówi. Sprawdziło się w przypadku „Logana”. Po dwóch przeciętniakach dostajemy Wolverina, jaki powinien powstać dawno temu. Aż żal, że to pożegnanie z rolą Jackmana.

Hubert Sosnowski 3
Altitude Film Entertainment 75%
28 Lut 2017

The Girl With All The Gifts – postapokalipsa jak malowana [recenzja]

Naprawdę dobre ekranizacje książek to wciąż rzadkość, nawet jeżeli za scenariusz bierze się sam autor powieści. W przypadku filmowej wersji znakomicie przyjętej „Pandory” Mike’a Careya mowy o pudle jednak nie ma.

Maciej Bachorski 0
MAG 85%
28 Lut 2017

7EW – ratunku szukajmy pośród gwiazd [recenzja]

Neal Stephenson to pośród fanów twardego science fiction żywa legenda. Właściwie każda z jego książek to zbudowana z dbałością o najdrobniejsze szczegóły wielka epopeja, w której nacisk na naukowy pierwiastek jest zaznaczony wyjątkowo silnie. Nie inaczej jest z 7EW.

Maciej Bachorski 0
Kino Świat 80%
23 Lut 2017

Zło we mnie – jeden z najlepszych debiutów ostatnich lat [recenzja]

Oj nie miał lekkiego życia debiutancki horror Oza Perkinsa. Zmiany tytułu i perturbacje związane z opóźnieniem premiery nie wróżyły nic dobrego – tym niemniej, ponad półtora roku od pierwszego festiwalowego pokazu, „Zło we mnie” trafia w końcu do kin (polska premiera 10 marca) i cóż tu mówić – jest bardziej niż dobrze.

Maciej Bachorski 0
Forum Film Poland 55%
22 Lut 2017

Baba Jaga – nie taka wiedźma straszna [recenzja]

Popkulturowe zabawy z wywodzącą się ze słowiańszczyzny mitologią przybierają w ostatnich latach coraz to ciekawsze formy. Na dowód powyższego mamy choćby najnowszy brytyjski horror – czyli „Babę Jagę”, która to z wizytą do polskich sal kinowych wpadnie już 24 marca.

Maciej Bachorski 4
cureforwellness0001 60%
21 Lut 2017

Lekarstwo na życie – kinowa terapia szokowa [recenzja]

Wieści o tym, że Gore Verbinski wraca do około horrorowej tematyki przyjęto z niemałym entuzjazmem, podobnie jak i pierwsze zapowiedzi „Lekarstwa na życie”, zdającego się tematycznie odnajdywać gdzieś w okolicach „Wyspy tajemnic”. Uznany reżyser, interesująca obsada, 40 milionów dolarów w portfelu. Nie mogło się nie udać, prawda?

Maciej Bachorski 1
komiksowy waraton 9
17 Lut 2017

Komiksowy maraton, czyli czytamy hurtowo #9

Dzisiejszy odcinek sponsorują czarodzieje, piloci, rycerze, superbohaterowie i Batman.

REDAKCJA 0
PAX AM 85%
17 Lut 2017

Prisoner – gitary i złamane serca [recenzja]

Lubicie zagłębiać się w cudze traumy? Lubicie przyglądać się z bezpiecznego dystansu cudzemu cierpieniu? Jeśli tak to Ryan Adams właśnie wydał dla was album. „Prisoner” to bolesna, ale i piękna wiwisekcja rozpadu małżeństwa.

Robert Ziębiński 0
kresek 80%
16 Lut 2017

Kresek, Bartek i całkiem zwyczajny początek – szara i baśniowa codzienność [recenzja]

Pisanie o zwyczajnych rzeczach w sposób zupełnie niezwyczajny to trudne zadanie. Ale gdy odbiorcami mają być dzieci poziom trudności wzrasta dwukrotnie. Jednak Kasia Nawratek nie ma z tym najmniejszego problemu, a jej “Kresek, Bartek i całkiem zwyczajny początek” to pozycja wyjątkowa na mapie literatury dla młodszych odbiorców.

Paweł Deptuch 0
jak zbic 100%
15 Lut 2017

Jak zbić fortunę w czerwcu ’40? – Złoto dla przegranych [recenzja]

Mało kto potrafi opowiadać o narodowych porażkach i tragediach z takim fasonem i dezynwolturą jak Francuzi. Dlatego wyjątkowo wdzięczny awanturniczy komiks o wyjątkowo niewdzięcznym tytule nie mógł się nie udać.

Hubert Sosnowski 0
IFC 80%
15 Lut 2017

I Am Not A Serial Killer – nastoletni socjopata na tropie [recenzja]

Ekranizacja bestsellerowego młodzieżowego horroru Dana Wellsa, to kapitalny przykład na to jak umiejętnie łączyć niezależne kino obyczajowe z opowieścią o potworach.

Robert Ziębiński 0
UIP 30%
11 Lut 2017

Ciemniejsza strona Greya – genialna bajka z kajdankami w tle [recenzja]

Ciemniejsza strona Greya” to film zły. Ale przy tym i genialny. W niezamierzony bowiem sposób obnaża nie tylko biust bohaterki, ale i prostotę mechanizmów rządzących naszymi marzeniami.

Robert Ziębiński 0
Monolith Films 80%
10 Lut 2017

John Wick 2 – Imperium kontratakuje kina akcji [recenzja]

„John Wick” był powiewem świeżości w skostniałym kinie akcji. Jego kontynuacja zaś jest najlepszą filmową kontynuacją jaką dało nam Hollywood w XXI wieku.

Robert Ziębiński 2
HEL3 80%
09 Lut 2017

Hel 3 – Czarne lustro Grzędowicza [recenzja]

Jarosław Grzędowicz wraca z mocnym strzałem, powieścią „Hel 3”. Nie będzie czarowania, trzymania w niepewności i zwodzenia pytaniami retorycznymi o jakość dzieła. Powiem wprost. Ta książka jest przerażająca.

Hubert Sosnowski 1
scd1 70%
05 Lut 2017

Santa Clarita Diet – pod jednym dachem z zombie [recenzja]

Ponad trzy lata temu blockbusterowe zombie z „World War Z” święciły triumfy w amerykańskim box office. Zastanawiałem sie wówczas, kiedy ta powszechna popularność żywych trupów zaowocuje ich pojawieniem się w telenoweli bądź w sitcomie. I w zasadzie „Santa Clarita Diet” na swój sposób spełnia ów wymóg.

Tomasz Miecznikowski 0
Kino Świat 50%
05 Lut 2017

Jackie – Portman kontra sztampa [recenzja]

Biograficzna opowieść o Jackie Kennedy to popis aktorskiej maestrii Natalie Portman. I niestety to wszystko, co można dobrego o tej produkcji powiedzieć. Reszta to niemrawa biografia, która próbuje udawać wielkie kino.

Robert Ziębiński 0
Warner Bros 100%
04 Lut 2017

Koszmarne opowieści – Stephen King, George Romero i idealna dawka rozrywki [recenzja]

Jedna z najlepszych filmowych antologii grozy obchodzi w tym roku trzydzieste piąte urodziny. „Koszmarne opowieści” Stephena Kinga i George’a Romero mimo swoich lat wciąż bawią i straszą.

Robert Ziębiński 0