Zło we mnie_e 80%
23 Lut 2017

Zło we mnie – jeden z najlepszych debiutów ostatnich lat [recenzja]

Oj nie miał lekkiego życia debiutancki horror Oza Perkinsa. Zmiany tytułu i perturbacje związane z opóźnieniem premiery nie wróżyły nic dobrego – tym niemniej, ponad półtora roku od pierwszego festiwalowego pokazu, „Zło we mnie” trafia w końcu do kin (polska premiera 10 marca) i cóż tu mówić – jest bardziej niż dobrze.

Maciej Bachorski 0
Forum Film Poland 55%
22 Lut 2017

Baba Jaga – nie taka wiedźma straszna [recenzja]

Popkulturowe zabawy z wywodzącą się ze słowiańszczyzny mitologią przybierają w ostatnich latach coraz to ciekawsze formy. Na dowód powyższego mamy choćby najnowszy brytyjski horror – czyli „Babę Jagę”, która to z wizytą do polskich sal kinowych wpadnie już 24 marca.

Maciej Bachorski 0
cureforwellness0001 60%
21 Lut 2017

Lekarstwo na życie – kinowa terapia szokowa [recenzja]

Wieści o tym, że Gore Verbinski wraca do około horrorowej tematyki przyjęto z niemałym entuzjazmem, podobnie jak i pierwsze zapowiedzi „Lekarstwa na życie”, zdającego się tematycznie odnajdywać gdzieś w okolicach „Wyspy tajemnic”. Uznany reżyser, interesująca obsada, 40 milionów dolarów w portfelu. Nie mogło się nie udać, prawda?

Maciej Bachorski 1
komiksowy waraton 9
17 Lut 2017

Komiksowy maraton, czyli czytamy hurtowo #9

Dzisiejszy odcinek sponsorują czarodzieje, piloci, rycerze, superbohaterowie i Batman.

REDAKCJA 0
PAX AM 85%
17 Lut 2017

Prisoner – gitary i złamane serca [recenzja]

Lubicie zagłębiać się w cudze traumy? Lubicie przyglądać się z bezpiecznego dystansu cudzemu cierpieniu? Jeśli tak to Ryan Adams właśnie wydał dla was album. „Prisoner” to bolesna, ale i piękna wiwisekcja rozpadu małżeństwa.

Robert Ziębiński 0
kresek 80%
16 Lut 2017

Kresek, Bartek i całkiem zwyczajny początek – szara i baśniowa codzienność [recenzja]

Pisanie o zwyczajnych rzeczach w sposób zupełnie niezwyczajny to trudne zadanie. Ale gdy odbiorcami mają być dzieci poziom trudności wzrasta dwukrotnie. Jednak Kasia Nawratek nie ma z tym najmniejszego problemu, a jej “Kresek, Bartek i całkiem zwyczajny początek” to pozycja wyjątkowa na mapie literatury dla młodszych odbiorców.

Paweł Deptuch 0
jak zbic 100%
15 Lut 2017

Jak zbić fortunę w czerwcu ’40? – Złoto dla przegranych [recenzja]

Mało kto potrafi opowiadać o narodowych porażkach i tragediach z takim fasonem i dezynwolturą jak Francuzi. Dlatego wyjątkowo wdzięczny awanturniczy komiks o wyjątkowo niewdzięcznym tytule nie mógł się nie udać.

Hubert Sosnowski 0
IFC 80%
15 Lut 2017

I Am Not A Serial Killer – nastoletni socjopata na tropie [recenzja]

Ekranizacja bestsellerowego młodzieżowego horroru Dana Wellsa, to kapitalny przykład na to jak umiejętnie łączyć niezależne kino obyczajowe z opowieścią o potworach.

Robert Ziębiński 0
UIP 30%
11 Lut 2017

Ciemniejsza strona Greya – genialna bajka z kajdankami w tle [recenzja]

Ciemniejsza strona Greya” to film zły. Ale przy tym i genialny. W niezamierzony bowiem sposób obnaża nie tylko biust bohaterki, ale i prostotę mechanizmów rządzących naszymi marzeniami.

Robert Ziębiński 0
Monolith Films 80%
10 Lut 2017

John Wick 2 – Imperium kontratakuje kina akcji [recenzja]

„John Wick” był powiewem świeżości w skostniałym kinie akcji. Jego kontynuacja zaś jest najlepszą filmową kontynuacją jaką dało nam Hollywood w XXI wieku.

Robert Ziębiński 2
HEL3 80%
09 Lut 2017

Hel 3 – Czarne lustro Grzędowicza [recenzja]

Jarosław Grzędowicz wraca z mocnym strzałem, powieścią „Hel 3”. Nie będzie czarowania, trzymania w niepewności i zwodzenia pytaniami retorycznymi o jakość dzieła. Powiem wprost. Ta książka jest przerażająca.

Hubert Sosnowski 1
scd1 70%
05 Lut 2017

Santa Clarita Diet – pod jednym dachem z zombie [recenzja]

Ponad trzy lata temu blockbusterowe zombie z „World War Z” święciły triumfy w amerykańskim box office. Zastanawiałem sie wówczas, kiedy ta powszechna popularność żywych trupów zaowocuje ich pojawieniem się w telenoweli bądź w sitcomie. I w zasadzie „Santa Clarita Diet” na swój sposób spełnia ów wymóg.

Tomasz Miecznikowski 0
Kino Świat 50%
05 Lut 2017

Jackie – Portman kontra sztampa [recenzja]

Biograficzna opowieść o Jackie Kennedy to popis aktorskiej maestrii Natalie Portman. I niestety to wszystko, co można dobrego o tej produkcji powiedzieć. Reszta to niemrawa biografia, która próbuje udawać wielkie kino.

Robert Ziębiński 0
Warner Bros 100%
04 Lut 2017

Koszmarne opowieści – Stephen King, George Romero i idealna dawka rozrywki [recenzja]

Jedna z najlepszych filmowych antologii grozy obchodzi w tym roku trzydzieste piąte urodziny. „Koszmarne opowieści” Stephena Kinga i George’a Romero mimo swoich lat wciąż bawią i straszą.

Robert Ziębiński 0
sedzia-dredd_e 85%
03 Lut 2017

Sędzia Dredd. Kompletne Akta 13 – miażdżąca moc komiksowej klasyki [recenzja]

Po wydanych w ubiegłym roku albumach Studia Lain, dopiero opublikowany przez Ongrys „Sędzia Dredd. Kompletne Akta 13” pokazuje prawdziwy potencjał drzemiący w historiach z kultowym, komiksowym bohaterem.

Tomasz Miecznikowski 0
SyFy 80%
03 Lut 2017

The Expanse 02×01/02 – jeszcze lepsza space opera [recenzja]

Dobrych seriali science fiction nigdy dość. Zwłaszcza teraz, kiedy w gatunku już od dłuższego czasu panuje posucha. Szczęśliwie w zeszłym roku stacja SyFy przypomniała sobie o fanach space oper, fundując nam przyjemną przejażdżkę po wykreowanym przez Jamesa S.A. Coreya uniwersum. Teraz „The Expanse” wraca na ekrany naszych telewizorów, stawiając poprzeczkę jeszcze wyżej.

Maciej Bachorski 0
Paid Vacation Records 75%
02 Lut 2017

Blacklist_ – udany powrót Dangerkids [recenzja]

Gigantyczny sukces jaki na przestrzeni lat odniosły formacje Linkin Park i Limp Bizkit odbił się na gatunku nu-metalu i rap-rocka w sposób dwojaki – z jednej strony na dobre rozpropagował ten niezwykle popularny w szczególności na przestrzeni lat 90′ trend w muzyce, z drugiej, wszelkie projekty podążające podobną ścieżką skazuje niemal z urzędu na klasyfikację mniej lub bardziej udanych kalek dokonań utytułowanych kolegów po fachu.

Maciej Bachorski 0
grob 55%
01 Lut 2017

Grób we Fryzji Wschodniej – Wstydliwa przyjemność [recenzja]

Wstyd nie ma tu nic wspólnego z jakąś niesamowitą namiętnością przyprawiającą o wypieki na twarzy. „Grób…” to nie kryminalna odpowiedź na „50 twarzy Greya” (dzięki Bogu). I choć próbuje być zmysłowy – to ostatnie co można o nim powiedzieć. Nie, nie tu tkwi źródło wstydu płynącego z lektury. Ta powieść jest po prostu głupia. Strasznie, strasznie głupia. A jednak wciąga. Główną bohaterkę, komisarz Ann Kathrin Klaasen mogliśmy już poznać w poprzednich tomach cyklu reklamowanego jako bestseller – ale która seria kryminalna nie jest obecnie bestsellerem? To – jeśli wierzyć opisom – inteligentna i przebiegła policjantka, która po wydarzeniach sprzed roku-dwóch stała się gwiazdą kryminologii. A jednak kobieta nie może wyegzorcyzmować

Hubert Sosnowski 0
czlowiek-ktory-spadl 100%
30 Sty 2017

Człowiek, który spadł na ziemię – wielki powrót Artefaktów [recenzja]

Minęło już ponad pół roku, odkąd wydawnictwo Mag dostarczyło miłośnikom znakomitego science-fiction z cyklu „Artefakty”. Wreszcie, wraz z rozpoczęciem nowego roku seria powraca i to z jakże wyjątkowym tytułem!

Łukasz Radecki 1
Sky Atlantic 85%
30 Sty 2017

Fortitude 02×01 – śmiertelnie mroźna zima po raz drugi [recenzja]

Niemal półtora roku minęło od zakończenia pierwszego sezonu jednego z bardziej nastrojowych brytyjskich kryminałów. Wszyscy ci, którzy pokochali mroźny klimat miasteczka w którym się nie umiera, mogą wreszcie szeroko się uśmiechnąć – oczekiwanie zakończone, a przed oczyma mamy wreszcie sezon opatrzony numerkiem dwa. Sezon zapowiadający się wyjątkowo intrygująco, należałoby dodać.

Maciej Bachorski 0
Monolith Video 60%
29 Sty 2017

Patriots day – Mark Wahlberg ściga terrorystów [recenzja]

„Patriots Day” miało być czarnym koniem tegorocznych Oscarów. Nie wyszło. Opowieść o zamachu podczas maratonu bostońskiego i poszukiwaniu terrorystów, mimo szczytnej idei, utknęła w bagnie dosłowności.

Robert Ziębiński 0
Monolith Video 50%
29 Sty 2017

Dziewczyna z pociągu – film z problemami [recenzja]

„Dziewczyna z pociągu” Pauli Hawkins to bezsprzecznie największy powieściowy bestseller ostatnich lat. 15 milionów sprzedanych egzemplarzy. Status najczęściej kupowanej powieści ostatnich lat. Czy najlepszej? Nie. A ekranizacja tej powieści, brutalnie obnaża miałkość fabuły Hawkins.

Robert Ziębiński 0
sbm-spidey 80%
24 Sty 2017

Superbohaterowie Marvela #1: Spider-man – Udany debiut nowej kolekcji [recenzja]

Nowa kolekcja komiksów Marvela od Hatchette wchodzi na polski rynek wraz ze Spider-manem pisanym przez nagrodzonego Eisnerem J. Michaela Straczynskiego. I jest to całkiem mocne wejście.

Hubert Sosnowski 1
Monolith Films 90%
21 Sty 2017

La La Land – Wściekłe psy musicalu [recenzja]

Po spektakularnym sukcesie „Wściekłych psów” i „Pulp Fiction” Quentina Tarantino, jak grzyby po deszczu powstawały gangsterskie filmy, bazujące na narracyjnych pomysłach reżysera. Nikomu podrobić się go jednak nie udało. Aż do teraz. Damien Chazelle swoim „La La Land” przenosi tarantinowską narrację i wrażliwość w kolorowy świat radosnego musicalu.

Robert Ziębiński 0
Amazon 79%
19 Sty 2017

Sneaky Pete – jak wyrolować oszusta [recenzja]

Początek serialowego roku mamy silny jak nigdy. Z jednej strony Tom Hardy bryluje w „Tabu”, z drugiej skuteczny cios od strony komiksowych ekranizacji zdążył wyprowadzić już „Legion”. Jak się okazuje, również najnowsza produkcja Amazonu nie zamierza zostawać w tyle.

Maciej Bachorski 0
tlumacz-rzeczy-2 80%
19 Sty 2017

Tłumacz rzeczy – najprostsza językowo książka popularnonaukowa [recenzja]

Czy coś fascynującego może kryć się za pytaniem, jak działa pralka lub biorąc pierwszy z brzegu przykład – długopis? Randall Munroe udowadnia, że i owszem, używając przy tym zestawu najprostszych słów.

Tomasz Miecznikowski 0